PROGRAM JE U PRIPREMI

Elektroprivreda RS: Za građane koji štede struju računi manji 30 do 100 posto

Petrović je rekao da će ovaj resurs u narednim mjesecima biti veoma oskudan, tražen i dobro plaćen

Za građane koji štede struju računi manji 30 do 100 posto. Ilustracija

H. J. I.

2.9.2022

Generalni direktor preduzeća Elektroprivreda RS Luka Petrović izjavio je da je u pripremi program putem kojeg će građanima koji od oktobra do marta iduće godine uštede od pet do 20 posto električne energije računi biti umanjeni za 30 do 100 posto.

Petrović je istakao da je u pripremi softver za obračun električne energije koji će biti predstavljen svim građanima RS kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

On je pojasnio da će građani koji uštede pet do 20 posto električne energije imati popust na računima od 30 posto, a ako ostvare uštedu od 20 posto onda će imati popust na električnu energiju 100 posto.


Uštede u kućnom budžetu

Prema njegovim riječima, na računu ima mrežarina koja pripada regulisanoj djelatnosti i koja se ne može umanjivati, ali se može umanjiti račun za električnu energiju.

– Račun za električnu energiju koji je u prosjeku bio 100 KM za prošli oktobar, za ovaj oktobar će koštati 45 KM ili 50 KM, ako je ostvarena ušteda od 20 posto kilovat sati, a ako ste imali račun od 70 KM vi ćete očekivati u oktobru da platite oko 32 KM – rekao je Petrović novinarima u Banjoj Luci.

On naglašava da je veoma teško organizovati restrikcije, a da će ovaj program omogućiti da građani ostvare uštede u svom budžetu.

Petrović je rekao da će ovaj resurs u narednim mjesecima biti veoma oskudan, tražen i dobro plaćen, a već danas cijena električne energije na burzama za januar je 1.000 eura za 1.000 megavat-sati, što znači da jedan kilovat-sat košta dvije marke, a to se potroši dok se skuha kafa.

– Ovaj program će biti predočen svim građanima RS u želji da ostvare uštede u svojim kućnim budžetima iako su računi za električnu energiju najpovoljniji u odnosu na sve ostale komunalne usluge – napomenuo je on.


Ekstremno sušna godina

Petrović kaže da će istovremeno Elektroprivreda RS ostvariti veće prihode koje će iskoristiti za stabilnost svog sistema i za započete investicije.

On je napomenuo da je ova godina bila ekstremno sušna, a najavljuju se topla jesen i blaga zima, što znači da neće biti dobra hidrologija i to je jasan znak da će vlade u regionu koje uvoze električnu energiju morati pribjegavati i restriktivnijim mjerama.

Petrović naglašava da u RS, koja ima višak električne enrgije, već dolaze ozbiljni partneri iz evropskih zemalja u želji da prenesu svoje proizvodne kapacitete u RS uz uslov da potpišu dugogodišnje ugovore o potpunom snabdijevanjau, koji se nigdje ne daju osim u RS.

– Zato ovo možemo da iskoristimo kao prednost jer jedini na Balkanu možemo da ponudimo naše potencijale proizvodnim pogonima iz Evrope, da otvorimo nova radna mjesta, da povećamo BDP u RS – istakao je Petrović i dodao da imaju projekat koji nude svim privrednicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.