SARAJEVO

Erdoan i Izetbegović razgovarali u četiri oka, Izetbegović porućio: To je za nas neprihvatljivo

Sastanak je održan u zgradi PS BiH bez prisustva medija

Redžep Tajip Erdoan i Bakir Izetbegović. Anadolija

H. J. I.

6.9.2022

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) sastao se danas u Sarajevu s Bakirom Izetbegovićem, prvim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sastanak je održan u zgradi PS BiH bez prisustva medija.

Erdoan je tokom sastanka istaknuo podršku Republike Turske Bosni i Hercegovini, naročito u integracijskim procesima u kojima učestuje naša država. Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na izmjene Ustava i Izbornog zakona.


Izetbegović je kazao da su neprihvatljiva bilo kakva rješenja kojima bi se produbila postojeća diskriminacija i koja bi dodatno otežala funkcionisanje FBiH.

Erdoan je ponovio stav da Republika Turska ne podržava bilo kakvo nametanje rješenja u vezi sa izmjenama Ustava I Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika.

Ocijenjeno je da odnosi država teško mogu biti bolji od odnosa koje imaju Bosna i Hercegovina i Republika Turska, te da se ta saradnja može dodatno unaprijediti.


U tom kontekstu je Izetbegović istaknuo značaj mogućnosti putovanja državljana Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku samo uz posjedovanje lične karte i obratno. Također je naglasio stabilizirajuću ulogu Republike Turske u regionu.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Turske, te o realizaciji zajedničkih projekata u različitim oblastima, poput izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.