U N1 DEBATI

Kurtćehajić: SDP-ova lista je ozbiljna diskriminacija

Najveće neslaganje trojca izazvalo je pitanje izmjena Izbornog zakona

Kurtćehajić: Prvi je Srbin, drugi Hrvat, treći Rom, četvrti Bošnjak. Screenshot / N1

E. Ć. / N1

8.9.2022

U debati N1 televezije stavove o aktuelnim pitanjima su iznijeli kandidati za Parlament Bosne i Hercegovine akademik Suad Kurtćehajić (kandidat SBB-a), Dervo Sejdić (kandidat SDP-a) i Senad Šepić (kandidat Koalicije "Država"), dok je gostovanje u emisiji odbio kandidat DF-a za najviši zakonodavni državni organ.

Najveće neslaganje trojca izazvalo je pitanje izmjena Izbornog zakona. Upitani su kako do rješenja, a prenosimo dio odgovora.


Kako do rješenja

Sejdić: Ako uđem u parlament, nastavljam svoju borbu za građanska prava. Isto će se desiti i ako ne uđem. Vjerujem da svanuti dan kada će nacionalističke stranke otići sa vlasti. Tada će biti jednostavnije razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Šepić: Potpuno suprotstavljene strane ovo ne mogu i neće uraditi, ali sam uvjeren da one neće biti dominantne nakon drugog oktobra. I globalna nam situacija ide na ruku – ovakvi odnosi mogu biti naša šansa. Trenutne elite su kidnapovale ovu zemlju. U ovom momentu nemate nijednog pravog partnera za naše prijatelje iz međunarodne zajednice.

Kurtćehajić: Nijedan zakon se u Predstavničkom domu ne može donijeti a da sa njim nije saglasna barem trećina zastupnika iz entiteta koji se zove RS mora biti saglasna. Tu već imamo kočnice u ustavu koje nas onemogućavaju da djelujemo normalno. Kako to riješiti? U Dejtonu stoji da postoje i odredbe o dodatnim nadležnostima, treći dio te odredbe ne traže da se entiteti slože.


Pomirenje građanskog i etničkog koncepta

Kurtćehajić je rekao da nije moguće pomiriti građanski i etnički koncept.

- U BiH je moguće balansirati građansko i kolektivno pravo. U svom prijedlogu izmjena Ustava BiH ja to i jednostavno činim: BiH je demokratska i socijalna država njenih građana, naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba, i nacionalnih manjina. Iz RS bi se birao jedan član, iz FBiH dva, mimo etničkog principa. Po tom principu bismo implementirali svih pet presuda Suda u Strazburu.(…) Dok sam ovaj prijedlog prezentirao visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, on je dobacio svom asistentu rekavši “ovo je isto što i mi mislimo” - prisjetio je Sejdić.

Negodovao je ponovo Kurtćehajić, koji se osvrnuo na listu SDP-a.

- Prvi je Srbin, drugi Hrvat, treći Rom, četvrti Bošnjak. Zamislite da Dačić u SPS napravi listu da prvi bude Bošnjak, drugi Hrvat, treći Rom a četvrti Srbin, vjeruj mi da bi tamo zaključili da on nije dobar - kazao je Kurtćehajić.

On tvrdi da je tu napravljen ozbiljan oblik diskriminacije prema Bošnjacima. Kurtćehajić je u nastavku emisije okrivio ovu stranku što ljudi ne mogu glasati na mjestima sa kojih su prognani.

- Da Bećirović nije imao taj grijeh, sada bi bio najozbiljniji kandidat za člana Predsjedništva BiH - rekao je Kurtćehajić, prenosi N1

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.