2. OKTOBAR

Na dan izbora: Tužioci će dežurati u regionalnim centrima SIPA-e

Živimo u državi gdje je vanredno stanje kad su izbori i to produktovano od pojedinih stranaka, rekao je Šehić

Tužioci će biti raspoređeni u regionalnim centrima SIPA-e u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, dok će u drugim gradovima biti angažirani tužioci okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava. Ilustracija

Federalna.ba

13.9.2022

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je najavljeno da će na dan izbora tužioci dežurati u regionalnim centrima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). 

Iz RS tvrde da je to ulijevanje straha, no komunikacijska strategija transparentnosti provođenja izbornog procesa je nešto na čemu je Tužilaštvo BiH počelo raditi još u maju. Za krivična djela izbornih prevara predviđene su kazne zatvora od tri do pet godina, piše Federalna.ba.


Transparentniji izborni ciklus

- Angažiranje tužilaca na izbornim biralištima bi trebalo osigurati transparentniji izborni ciklus, ali i ubrzati institucionalne postupke u slučaju da budu evidentirana krivična djela - rekao je vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić. Krivični zakoni u BiH jasno određuju nadležnost Tužilaštva u slučajevima krivičnih djela - izbornih prevara, a koje se odnose na Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH. Što u praksi znači sljedeće:

- Kada se desi hipotetički prijava da se u Brčkom ili bilo gdje počinilo krivično djelo koje je iz nadležnosti odgovarajućeg Tužilaštva BiH, na lice mjesta će izaći izaći tužilac da se obezbijede dokazi, a nadležnost za procesiranje takve vrste krivičnih djela je na Tužilaštvu BiH.

Prema najavi, tužioci će biti raspoređeni u regionalnim centrima SIPA-e u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, dok će u drugim gradovima biti angažirani tužioci okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava.


Motiv više građanima da glasaju

Vehid Šehić, predsjednik Koalicije "Pod lupom", smatra da ovo može biti motiv viđe građanima da izađu na izbore.

- Ovo će u prvom redu preventivno djelovati. Ja bih želio da oni nemaju posla, da konačno izbori budu pošteni i slobodni. Ali živimo u državi gdje je vanredno stanje kad su izbori i to produktovano od pojedinih stranaka i uvijek sam bio za to jer se moraju prosto uključiti sve institucije ove države. Intenzivnije uključivanje dalo je rezultate, barem kada govorimo o predizbornoj kampanji - rekao je Šehić.

CIK je od 1. septembra pa do danas, prema nezvaničnim podacima, zaprimio 96 prijava za preuranjeno kampanju, a do sada je izrečeno 16 kazni u iznosu od 36 hiljada maraka. Koalicija "Pod Lupom" je evidentirala oko 150 slučajeva kršenja predizborne kampanje.

- To pokazuje moralni i etički katakter pojedinih politčkih stranaka. U nekim državama krivična djela koja se tiču izbornog zakonodavstva su jedna od najtežih krivičnih djela jer falsifikovati izbornu volju građana je apsolutno neprihvatljivo. Neprihvatljivo je da volja građana ne bude u ponoć 3. oktobra vidljiva. Zbog toga građani moraju biti i posmatrači i na taj način doprinijeti transparentnom izbornom procesu. Onda možemo računati na potpunu efikasnost institucija - istakao je Šehić, prenosi Federalna.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.