PROVJERILI SMO

Mile Budak i ostala ustaška bratija i dalje "stoje" na ulicama Mostara

Prije tačno dva mjeseca Gradsko vijeće usvojilo odluku o promjeni naziva šest ulica

Piše: M. Smajkić

14.9.2022

Imena ulica u Mostaru još nisu promijenjena - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Gradsko vijeće Mostara je 14.jula usvojilo odluku o promjeni naziva šest ulica koje su više od četvrt stoljeća nosile imena ustaških zločinaca.

Tom odlukom, podsjetimo, ulica Mile Budaka, poznatija kao Gornja Šantićeva je vratila svoj stari naziv, odnosno, preimenovana je u Alekse Šantića kakav je nosila i prije rata.

Ulica Vokića i Lorkovića je nazvana po Tinu Ujeviću, a Rafaela Bobana ponijet će naziv po fra Ljudevitu Lasti.


Odluka u praksi nije provedena

Ulica Jure Francetića , kako je odlučeno, bit će Humska ulica, a tabornika Ive Zelenike Ciglana ulica, dok će umjesto župana Đure Spuževića ulica dobiti ime po Ismetu Ici Voljevici.

Međutim, odluka koja je usvojena prije tačno dva mjeseca u praksi nije provedena.

Tako je u odluci o izmjeni naziva ulica u Mostaru, koja je stupila na snagu danom donošenja, dakle, 14.jula, a koja je objavljena u Službenom glasniku Grada Mostara u članu 2. navedeno:



Faksimil odluke Gradskog vijeća Mostara. M. Smajkić

- Gradsko vijeće Grada Mostara će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke obavijestiti nadležnu Službu za katastar Odjela za urbanizam i građenje o predmetnoj izmjeni naziva ulica iz člana 1.ove Odluke.

Dalje je navedeno da je "nadležna Služba dužna označiti nove naziva ulica u roku od 30 dana od dana prijema obavijesti iz stava (1) ovog člana, iste upisati u registar, te označiti i urediti kućne brojeve u skladu sa odredbama Zakona o načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mjesta, ulica, trgova i kućnih brojeva".


Dvije ulice se nalaze u centru grada

Tako je dva mjeseca poslije naziv Mile Budaka, osnivača ustaškog pokreta i visokopozicioniranog činovnika NDH ostao na istom mjestu, kao i Vokića (Ante) i Lorkovića (Mladen), ustaških časnika iz Drugog svjetskog rata, kako smo to danas provjerili. Inače, ove dvije ulice se nalaze, praktično, u samom centru Mostara.

Da iz Gradske uprave Mostara još nisu postupili prema ovoj odluci potvrđeno nam je iz "Elektroprivrede HZHB", čiji se jedan od objekata, koji je ranije bio sjedište nalazi u ulici Mile Budaka.

- Nismo zaprimili nikakav akt na osnovu kojeg bismo izvršili izmjene u sudskom registru - rekla nam je Marija Buntić, portparol ove kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.