BEČKA KONVENCIJA

Iz Delegacije EU o Dodikovim izjavama: Država je dužna da zaštiti slobodnu komunikaciju

Poštivanje vladavine prava je ključni element procesa pristupanja EU, a kao zemlja koja teži članstvu u EU, od Bosne i Hercegovine se očekuje da poštuje pravne obaveze koje je preuzela, istakli su

Iz Delegacije EU su reagirali na Dodikove izjave da prisluškuje ambasadora Marfija. AP

Piše: H. J. I.

15.9.2022

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je rekao kako prisluškuje američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija (Michael Murphy).

Na ovu izjavu su reagirali i iz Delegacije EU u BiH. Oni su za portal "Avaza" istakli da su države dužne da zaštite slobodnu komunikaciju. 

- U skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, koju su potpisale sve države članice UN-a i koja reguliše odnose između diplomatskih misija i država u kojima se nalaze, države su dužne da dozvole i zaštite slobodnu komunikaciju za sve službene svrhe diplomatskih misija. Poštivanje vladavine prava je ključni element procesa pristupanja EU, a kao zemlja koja teži članstvu u EU, od Bosne i Hercegovine se očekuje da poštuje pravne obaveze koje je preuzela - naveli su iz Delegcije EU. 


Podsjećamo, povodom ovih Dodikovih navoda oglasili su se i iz Ambasade SAD u BiH, te su istakli da sva Dodikova galama ne može promijeniti fundamentalnu činjenicu da RS nije država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.