KANDIDAT ZA PREDSJEDNIŠTVO

Bećirović u Travniku: Odlučno ću štititi vjerska prava i slobode

Zato je neprihvatljivo da država Bosna i Hercegovina nije potpisala sporazum sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, izjavio je Bećirović

Sa održanog skupa. SDP BIH

A. O.

25.9.2022

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je prisustvovao skupu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Travniku. 

- Travnik, vjekovni bosanskohercegovački grad bogate tradicije, svjedok je da je Bosna i Hercegovina domovina svih njenih ljudi. Ovdje, u Travniku, ta istina je najočitija. U ovoj zemlji ima mjesta za život i suživot svih njenih ljudi, kao što je bilo vijekovima - izjavio je Bećirović.

Dodao je da bez jednakosti nema sreće u Bosni i Hercegovini.

- U ovoj zemlji se moramo poštivati i uvažavati i svi moramo imati jednak odnos institucija države prema vjerskim zajednicama. Zato je neprihvatljivo da država Bosna i Hercegovina nije potpisala sporazum sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, jedinom vjerskom zajednicom sa kojom nije potpisan sporazum - rekao je.


Bećirović: U ovoj zemlji se moramo poštivati i uvažavati. sdp bih

- Nikada kao član Predsjedništva BiH neću povući nijedan potez koji će umanjiti vjerska prava i slobode! Vjerujem da istinski vjernici i duhovnici ne mogu i ne smiju biti nosioci mržnje i uzroci ljudskih tragedija. Velike religijske objave upućuju na samilost, merhamet, na mir i toleranciju. Ljudi u našoj zemlji moraju uživati sva ljudska prava koja im pripadaju po najvišim evropskim i svjetskim standardima. To znači poštivanje ljudskih prava i sloboda, u skladu s Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a i Evropske konvencije o ljudskim pravima, bez diskriminacije na osnovi etničke pripadnosti, jezika, vjere, spola, rase, političkog ili drugog mišljenja, socijalnog porijekla, imovine, mjesta rođenja ili nekog drugog statusa - zaključio je Bećirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.