SLUŽBENA POSJETA

Ministar odbrane Bugarske: Produženje mandata EUFOR-a u BiH važno zbog sigurnosne situacije

Na sastanku se razgovaralo o bilateralno-odbrambenoj saradnji dviju zemalja

H. J. I.

26.9.2022

Slikano tokom današnje posjete - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Ministar odbrane Republike Bugarske Dimitar Stojanov (Stoyanov) boravio je danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, gdje se sastao sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, između ostalih, su prisustvovali i zamjenici ministra odbrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić, a sa bugarske strane opunomoćeni ambasador Republike Bugarske u BiH Nj.E. Valeri Jotov (Valery Yotov), zamjenica ministra obrane Teodora Genčovska (Genchovska) i načelnik obrane Republike Bugarske admiral Emil Eftimov.


Bilateralna saradnja

Na sastanku se razgovaralo o bilateralno-odbrambenoj saradnji dviju zemalja, značaju produženja EUFOR-ove misije Althea u BiH, aktuelnim sigurnosnim dešavanjima u Evropi i njihovom uticaju kako na Bosnu i Hercegovinu tako i na zemlje zapadnog Balkana.

Ministar Podžić je istakao zadovoljstvo dosadašnjim nivoom bilateralne saradnje dvaju ministarstava, naglasivši da ova dva ministarstva nemaju otvorenih i neriješenih pitanja. Zahvalio se na spremnosti učešća Republike Bugarske i bugarskog kontingenta u EUFOR-ovoj misiji Althea u BiH, kao eventualnim drugim misijama u BiH. 

- Svi u Bosni i Hercegovini smo saglasni da se misija EUFOR-a u BiH nastavi, a samim tim imate i punu podršku za ostanak bugarskog kontingenta, a sve u cilju očuvanja sigurnosti i stabilnosti u BiH, i ne samo zbog sigurnosnog aspekta, već i zbog potrebne obuke koju EUFOR pruža pripadnicima Oružanih snaga BiH - naglasio je ministar Podžić.

Održavanje sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu

Ministar Stojanov zahvalio se na srdačnom prijemu ministru Podžiću. Istakao je opredijeljenost nastavka daljnjeg učešća bugarskog kontingenta u misiji Althea u BiH, a koji je jedan od nabrojanih. 

- Republika Bugarska je spremna i dalje nastaviti svoje učešće i u bilo kojoj drugoj vrsti misije u BiH, u slučaju veta na produženje misije - rekao je ministar Stojanov. Također, naglasio je opredijeljenost Ministarstva odbrane Republike Bugarske za svaki vid saradnje, kako po pitanju saradnje u oblasti obrazovanja pripadnika Oružanih snaga BiH na akademijama u Republici Bugarskoj tako i daljnjem učešću u regionalnim inicijativama. Također, je čestitao pripadnicima Oružanih snaga BiH na visokoj ocjeni borbene spremnosti Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) za učešće u mirovnim misijama. Ministar Stojanov je ohrabrio Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim i euroatalantskim integracijama, ističući da je održavanje stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu od ključne važnosti, a samim tim i za Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju sastanka, ministar Podžić se zahvalio ministru Stojanovu na konstruktivnom razgovoru i izrazio nadu da će današnji sastanak doprinijeti jačanju saradnje ministarstava odbrane dviju zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.