ODLUKA OFAC-A

"Avaz" prošlog mjeseca pisao o novim imenima iz BiH na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država

Diana Kajmaković je drsko korumpirana državna tužiteljica BiH povezana sa kriminalnim organizacijama

Naslovnica Dnevnog avaza od 22. avgusta. Screenshot

Piše: E. T.

26.9.2022

Nakon informacije da je na crnoj listi SAD završila i državna tužiteljica Diana Kajmaković, treba podsjetiti da je "Dnevni avaz" krajem avgusta objavio vijest da će još dvije osobe iz BiH završiti na crnoj listi. 

- Diana Kajmaković je nastavila da podriva demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini - rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijske obavještajne službe Brian E. Nelson.


Proširenje crne liste

U objašnjenju Ministarstva trezora SAD (OFAC) navodi se da uprkos ovim obavezama da se izbjegne tužilačke malverzacije, Diana Kajmaković je drsko korumpirana državna tužiteljica BiH povezana sa kriminalnim organizacijama. U sklopu većeg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci su u ovim šifrovanim razgovorima pominjali Kajmakovića, koji je radio na nekim od istraga koje se tiču ove aktivnosti.

Naslovnica Dnevnog avaza od 22. avgusta 2022. godine. Screenshot

Podsjećamo, u tekstu od 22. avgusta objavili smo:

- Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle bi u narednih nekoliko dana, moguće već i početkom septembra, donijeti novu odluku o proširenju američke crne liste za neodgovorne pojedince u Bosni i Hercegovini zbog korupcije, ali i antidejtonskog i antiustavnog djelovanja koje je sve izraženije proteklih mjeseci - pisao je 22. avgusta „Avaz“.

Stejt department, kako nam je potvrđeno, uveliko prati razvoj situacije u BiH, a u tome im značajno pomažu i Ambasada SAD u BiH i agilni ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy).


Čavara, Šeranić, Dodik, Kukić...

- Na proširenoj listi, kako stoje stvari, trebale bi se naći najmanje dvije osobe, prije svega zbog korupcije. Za sada nije poznato o kome se radi i jesu li zvučna imena iz svijeta politike ili bh. pravosuđa, ali je važno da SAD prate stanje u BiH i uvode sankcije za neodgovorne pojedince i politike koje ih slijede - navodi se u tekstu "Dnevnog avaza" iza avgusta.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države, odnosno ministarstvo finansija ove zemlje, stavile su na listu sankcija Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, te Alena Šeranića, ministra zdravlja RS.

Prije toga sankcije su uvedene i Asimu Sarajliću, delegatu Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH (SDA), kao i Gordani Tadić, bivšoj glavnoj državnoj tužiteljici. Na listi su se našli i Mirsad Kukić, Milan Tegeltija, bivši čelnik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kao i Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.