TV DEBATA

Bećirović: Ovo su presudni izbori za BiH

Biramo hoćemo li biti razjedinjeni u tri etnička tora ili ujedinjeni za slobodnu BiH. Ujedinio sam oko sebe 11 političkih stranaka i imam namjeru ujediniti sve ljude koji vole BiH - kazao je Bećirović

Debata na BHT-u. BHT

Piše: D. H.

27.9.2022

U izbornoj debati na BHT-u večeras su gostovali kandidati za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda - Denis Bećirović (SDP) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država), dok se treći, Bakir Izetbegović (SDA) opet nije pojavio.


Četiri knjige

Na početku emisije prikazane su biografije svih kandidata pa tako i Izetbegovića iako nije bio prisutan.

- Bila je ovo biografija Bakira Izetbegovića, lidera SDA koji večeras nije u studiju. Iz njegovog kabineta za BHT su nam rekli da neće prisustvovati večerašnjoj debati - kazala je voditeljica debate.

Nakon prikazivanja biografija odmah se usprotivio Bećirović koji je rekao da je izneseno nekoliko netačnih tvrdnji o njemu. Bećirović je naglasio da je i magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te da nije objavio jednu već četiri knjige.

Zatim se osvrnuo i na nedolazak Izetbegovića na debatu.

- Žao mi je što Izetbegović nije u debati. Pobjegao je sa tri debate i nije čak došao ni večeras na debatu na državnoj televiziji. On je politička kukavica - rekao je Bećirović.


Ujedinjeni ili razjedinjeni

 Bećirović je u završnim riječima u debati na BHT1 rekao je da su izbori koji će biti održani 02. oktobra 2022. godine presudni izbori.

- Bir Presudni izboriamo hoćemo li biti razjedinjeni u tri etnička tora ili ujedinjeni za slobodnu BiH. Ujedinio sam oko sebe 11 političkih stranaka i imam namjeru ujediniti sve ljude koji vole BiH i koji se bore za pravnu državu - rekao je Bećirović.

Istakao je da se moraju poštovati svi identitet, ali da ljudi u BiH moraju izgrađivati zajednički bh. identitet. On je ponovio kako će se boriti za vjerske slobode i da neće dozvoliti ugrožavanje vjerskih sloboda.

- -Moj protukanididat Bakir Izetbegović bio je osam godina član Predsjedništva BiH i nije uspio izdejstvovati da imamo potpisan ugovor s Islamskom zajednicom, a nije to učinio ni Šefik Džaferović. Učinit ću sve da vjerske zajednice imaju jednak pravni tretman - rekao je između ostalog Bećirović.


Izetbegović se nije pojavio

Nakon što je odbio je doći na debatu na N1, u obrazloženju je Izetbegović tada rekao da neće gostovati u debatama na drugim televizijama već samo na javnom servisu. Dan poslije debata je održana na FTV-u između tri kandidata, dok večeras nije jasno zbog čega Izetbegović nije došao na BHT s obzirom na to da je riječ o javnom servisu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.