VELIKA BRITANIJA

Ambasador Rajli: Podržavamo Šmitovu odluku, funkcionalne vlasti su ključne za osiguranje napretka

Domaći politički akteri moraju sada raditi zajedno i implementirati izborne rezultate te podržati reforme potrebne za napredak BiH na euroatlantskom putu, istakao je Rajli

Kristijan Šmit i Džulijan Rajli. Arhiva

H. J. I.

2.10.2022

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) iskoristio je danas Bonske ovlasti i nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH. 

Pored Ambasade SAD, Šmitovu odluku je podržala i Velika Britanija. 

- Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ulogu visokog predstavnika u BiH i njegovog Ureda. Na žalost je da su ovlasti visokog predstavnika i dalje potrebne u BiH, ali u nedostatku domaće političke volje ili liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji Dejtonskog sporazuma i pružanju podrške okviru za prosperitetnu budućnost. 


Njegove današnje odluke treba posmatrati u tom svjetlu. Funkcionalne vlasti, na svim nivoima, su ključne za osiguranje napretka i stabilnosti.

Domaći politički akteri moraju sada raditi zajedno i implementirati izborne rezultate te podržati reforme potrebne za napredak BiH na euroatlantskom putu - napisao je Džulijan Rajli (Julian Reilly), ambasador Velike Britanije u BiH na Twitteru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.