REAKCIJE

Analitičari o rezultatima općih izbora: Sve je uzalud ako isti formiraju vlast

Za Dodika je pobjeda poražavajuća zbog male razlike, smatra Marić

Ivana Marić i Esad Bajtal. Agencije

Piše: A. Kukić

5.10.2022

Pobjeda Denisa Bećirovića nad Bakirom Izetbegovićem je simbolična, a ostalo je manje-više očekivano, kazala je za „Avaz“ politička analitičarka Ivana Marić komentirajući novi saziv Predsjedništva BiH te dosad objavljene rezultate izbora.


Opada podrška

Kada je riječ o izboru za predsjednika Republike Srpske, Marić smatra kako je Milorad Dodik pokazao da i dalje ima podršku građana, ali da nema mjesta pretjeranom zadovoljstvu, budući da podrška koju mu građani tog entiteta pružaju opada.

- Ta pobjeda je poražavajuća za njega zato što je tako mala razlika između njega i Jelene Trivić, na šta on nije navikao i što je, sigurno, mnogo više očekivao. Međutim, sve to će biti uzaludno ako vlast budu formirale ponovo iste stranke SDA, HDZ, SNSD, uz pomoć DF-a, onda ponovo možemo očekivati stagnaciju i apsolutno ništa se neće poboljšati za građane BiH - zaključila je Marić.

Sociolog i filozof Esad Bajtal komentirao je poraz Izetbegovića i pobjedu kandidata ujedinjene opozicije Bećirovića te kazao da je ovakav ishod bio očekivan.


Ista matrica

- Ako se malo racionalno gledalo, a s obzirom na ogromno nezadovoljstvo, na psihozu nezadovoljstva i prezasićenosti građana ove zemlje svim pričama i politikama kakve su dosad vođene, onda se moglo realno očekivati upravo to, da se dogode smjene koje smo imali u dosadašnjem dijelu izbornih rezultata - rekao je Bajtal.

Ko će sjesti u fotelju predsjednika RS, navodi, nije previše bitno sa stanovišta države.

- To će biti jedna personalna smjena, ako je bude, ako ne, matrica vladanja će ostati ista, tako da ne vjerujem da smo svi skupa na nekom dobitku, bez obzira na to ko se od njih dvoje dograbi tog trona entiteta - istakao je Bajtal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.