LIDER SDA

Izetbegović o stavljanju Novalića na crnu listu SAD-a: Izricanje sankcija gubi vjerodostojnost kroz ovakva obrazloženja

Ne vidim tu neki problem, da uradite dobre stvari za penzionere i da ih obavijestite o tome, kazao je Izetbegović

Bakir Izetbegović. ARMIN DURGUT / PIXSELL

S. S.

4.10.2022

Hitna sjednica Doma naroda PSBiH, na kojoj se trebalo raspravljati o ukidanju akciza i uvođenju diferencirane stope PDV-a, otkazana je zbog nedostatka kvoruma, a nakon toga se obratio delegat SDA Bakir Izetbegović, koji se osvrnuo i na stavljanje na američku crnu listu premijera FBiH Fadila Novalića.

- Ne vidim tu neki problem, da uradite dobre stvari za penzionere i da ih obavijestite o tome. Ne vidim šta je razlog da se baš ovako postupi od strane američke administracije. Bojim se da samo izricanje sankcija gubi vjerodostojnost kroz ovakva obrazloženja za premijera Novalića. Što se mene tiče on je bio jedan dobar premijer, on je dobar posao uradio, rezultati su tu. Mi o tome odlučujemo, a ne State Department, pa vidjet ćemo - kazao je Izetbegović.

Podsjećamo, u obrazloženju sankcija se navodi da je Fadil Novalić u svojstvu premijera FBiH zloupotrijebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za osobnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.