INTERVJU

Konaković za "Avaz": Izbacujemo iz vlasti i Bakira i Željka

Bez SDA i DF-a možemo lagano praviti Federalnu vladu. Savez Dodika i Čovića se neće raskinuti

Konaković: Teško je shvatiti mozgove SDA-ovaca. Avaz

Danijal Hadzovic
Razgovarao: Danijal Hadžović

8.10.2022

U intervjuu za „Avaz“ lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković komentirao je rezultate nedavno održanih izbora i najavio formiranje nove većine na svim nivoima.

SDA je gotova

 Kantonalni zastupnik SDA Haris Zahiragić je kazao da pregovaraju s Vama o formiranju nove većine. Ide li NiP u koaliciju sa SDA?

- Ma naravno da ne idemo, teško je shvatiti mozgove tih ljudi. SDA u Sarajevu je dugoročno gotova, a ne zanimaju nas, također, ni na jednom drugom nivou.


Ako SDA neće biti u vlasti u Kantonu Sarajevo, šta je s Federacijom?

- Bez SDA i DF-a možemo lagano praviti Federalnu vladu. Brojke trojke su bolje od njih i u apsolutnom broju i u broju mandata. Trojka kao brend je nešto što je okupilo i druge stranke, NES je imao dobar rezultat, Fuad Kasumović je ostvario dobar rezultat. Svi oni su garant nove većine.


A da li biste Vi pravili s DF-om koaliciju?

- Ne vidim DF u toj priči zato što se oni očito ne žele uopće odvojiti od SDA. Čekat će do posljednje sekunde da ih SDA uvede u vlast, samo što se to neće desiti. Ali ne bismo imali ništa protiv toga da se i oni pridruže ovoj zdravoj priči kao alternativi SDA. Pitanje je i kako bi HDZ i DF izmirili svoje tenzije koje gledamo dugi niz godina i kako bi prešli preko nekih stvari.


Relaksacija odnosa

Šta je s državnim nivoom? Kako tu napraviti vlast i s kim?

- Tu ćemo biti u velikoj prednosti. SDP će imati pet mandata, NiP tri, Naša stranka i NES po dva, Kasumović će imati, također, mandat. To je 13 mandata, više nego što će imati SDA i DF zajedno.

 Dakle, pravite državnu većinu s HDZ-om? Je li i SNSD nezaobilazan?

- Ne vidim opciju da se može zaobići Dodik. HDZ i SNSD su u čvrstom savezu. Potpuno je jasno da se taj savez neće raskidati. Ali treba reći da su Izetbegović i Komšić najodgovorniji za to što su Dodik i Čović ovoliko snažni. Važno je da za sto s njima ne sjednu isti pregovarači. Imat će posla s ljudima koji drže datu riječ, koji ne lažu i koji nikada neće biti odgovorni zato što nešto stoji u državi. Kada Bakir potpiše s Čovićem "mostarski sporazum" i javno se obaveže da će ga provesti, a onda to ne učini, naravno da će se Čović osjetiti prevarenim i da će to odvesti u radikalizaciju. Mi nećemo kreirati konflikte i pokušat ćemo relaksirati odnose među narodima u BiH.



Plan reformi

 Šta će biti Vaši prioriteti ako dođete na vlast?

- Na nivou države zagovaramo primarno reformu pravosuđa. Očekujemo pomoć međunarodnih institucija da se do kraja provede započeta reforma pravosuđa, koje je rak-rana ovog društva, da ne nabrajam te silne slučajeve, od pokušaja da se anuliraju ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića, do tužilaca koji se obračunavaju s političkim neistomišljenicima. Treba nam brza promjena diplomatske mreže, mislim da je to najbrža reforma koja se može desiti, da otjeramo ove potrošene i islužene kadrove iz ambasada i da Bećirović, nadam se i Komšić, pošalju tamo novu energiju mladih i pametnih ljudi.


A ekonomija?

- Cilj nam je prije svega smanjiti namete koji guše privredu. Mislimo prije svega na doprinose, ali i na 3.500 parafiskalnih nameta koji tjeraju privrednike da idu u sivu i crnu zonu gdje su zalihe ogromne. Dobrom kontrolom crnog tržišta može se relaksirati realni sektor, ali prvo moramo ljude osloboditi.


PDV?

- PDV je tema na kojoj se pokazala sva nemoć vlasti. U ovom vremenu krize i recesije tu je bilo bitno donijeti neke mjere koje bi bile privremenog karaktera. Za sve procese koje donesemo mi ćemo praviti evaluaciju i procjenu efekata. Neće biti ho-ruk rješenja kao što je radila Novalićeva vlada ili gluposti poput „reformi s neutralnim efektom“. Pa, ako je neutralni efekat, onda nije reforma.


Jeste li zadovoljni rezultatom "Naroda i pravde" na ovim izborima?

- Za mene je vrlo zadovoljavajući rezultat "Naroda i pravde". Postavili smo sebi visoko ljestvice, voljeli bismo koju desetinu hiljada glasova više, ali NiP je od 2018. rastao 100% na nivou kantonalnih lista, 200% na nivou državne liste. Imamo ubjedljivo najviši rast u BiH. To govori da smo u četiri godine našeg postojanja postigli pravo malo čudo, bez ikakve pomoći. To što nas optužuju da smo pod ovim ili onim utjecajima su obične nebuloze. Danas imamo tri mandata na državnom nivou, osam na federalnom i dvadeset jedan u kantonalnim skupštinama.

Trojka nije podbacila

Je li su li ipak stranke trojke podbacile. Čini se da je ukupan rezultat ne mnogo bolji nego 2018., a očekivalo se mnogo...

- Trojka je još uvijek nepoznanica ljudima koji nisu osjetili rad trojke. Najbolje se kapacitet trojke mjeri tamo gdje ona postoji. U Kantonu Sarajevo su 36% glasova imale stranke trojke sve zajedno 2018. Danas, četiri godine nakon toga, ove stranke su narasle 15% zajedno s Marjanovićem. Imamo preko 50% podrške građana. Tamo gdje trojka funkcionira, tamo smo uspješni, a to ćemo prenijeti i na cijelu Federaciju i BiH.


No SDA je pojedinačno najjača..

- SDA je stabilna zadnjih 20 godina. Tu nekih velikih oscilacija nema. Krahirali su od prvog izbornog rezultata Alije Izetbegovića. Ta stranka ima danas 230-240 hiljada glasova. To vam je stabilno glasačko tijelo koje radi u javnom sektoru ili je u privatnim poslovima nakačeno na javni sektor. Oni u svojim rukama imaju ljude koji zavise od postojećeg sistema i strahuju za svoju egzistenciju. Mi u Kantonu Sarajevo smo pokazali da može drugačije. Ljudima u javnom sektoru se nismo svetili, čak smo i na rukovodećim pozicijama zadržali neke njihove kadrove ukoliko su dobro radili posao. Doduše, svi su morali početi redovno dolaziti na posao i pošteno raditi. Ljudi su se prestali bojati i zato ovdje SDA pada.

U izbornoj noći visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je nametnuto izmjene Izbornog zakona. Kako vi komentirate promjene koje su uvedene?

- Prvi smo reagirali na te izmjene u samoj izbornoj noći. Deblokada Federacije je prihvatljiva. Vidjet ćemo koliko je funkcionalna, jer ima tu nekoliko praznina koje su uočljive. Zabrinjavajuća je činjenica da se HDZ favorizuje i čini nezaobilaznim u formiranju vlasti. Još čekamo zvaničan dokument iz OHR-a da bi nam stvari mogle biti jasnije, ja ga još nisam dobio. Ono protiv čega smo se pobunili jeste parcijalno rješavanje problema. Ostalo nam je Vijeće naroda u RS u kojem su potpuno nezaštićeni Bošnjaci i Hrvati te građani koji ne pripadaju konstitutivnim narodima. Očekujemo kontinuirano dalje djelovanje visokog predstavnika koje bi trebalo popraviti ove stvari.

Da li je u Nemu bolji prijedlog bio na stolu?

- U Neumu je bio mnogo bolji prijedlog na stolu. Ne mogu reći da likujemo, ali imali smo puno bolje procjene od Izetbegovića i Komšića, pa i mojih kolega s ljevice. Pa mi smo tamo na papiru imali spreman prijedlog o ukidanju etničkih prefiksa u BiH. Već ove izbore smo mogli imati Srbina iz FBiH kao kandidata za Predsjedništvo, Bošnjaka, Hrvata, Jevreja ili bilo koga kao kandidata u RS. Domovi naroda ne bi bili domovi naroda nego bi bili klubovi koje imenuju domovi naroda, a koji bi mogli biti bilo kakvog etničkog sastava. To su bili historijski iskoraci, korak od sedam milja ka građanskoj državi. To su bili realni pomaci, za razliku od utopije o građanskoj državi kakvu nam Željko Komšić nudi, a nema nikakvog načina kako do nje da dođe. Cijena odbijanja toga je ovo što je nametnuo Šmit. Za to odgovornim direktno smatram Komšića i Izetbegovića koji su od toga pravili kampanju.

I onda Vas Komšićevi i Izetbegovićevi saradnici proglase izdajnikom zbog Neuma...

- To mi je djelomično nanijelo štetu. Ali mi smo rekli – štitit ćemo interese države po cijenu gubitka glasova za NiP. Možda smo neke glasove izgubili, ali nije mi žao. Mi smo jedna principijela stranka koja djeluje u interesu države čak i kad gubi glasove.


KOS-ovac Muslimović

 Svjesni ste da će kampanja protiv Vas da ste izdajnik biti još žešća ako izbacite SDA i DF iz vlasti?

- Ni za šta nas ne mogu optužiti za što već nisu. Mi smo navikli na to i ne dotiče nas. To su ludilo i šizofrenija SDA, jedne snažne kosovske frakcije predvođene Fikretom Muslimovićem. On kreira te bolesti s ljudima iz “Faktora” i “Stava” i drugim trbuhozborcima. Posljednje ludilo koje su plasirali je da Zapad Bošnjacima sprema bodljikavu žicu i da se oni, uz pomoć Erdoana (Erdogan), trebaju okrenuti Rusiji. Zamislite kakvi su to mozgovi koji u jeku agresije na Ukrajinu i odlučnog otpora civiliziranog svijeta agresiji žele Bošnjake isporučiti Rusima…


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.