LIČNOST SEDMICE

Konačni pad

Izetbegović je imao more loših i teško ijedan dobar rezultat <195> Ako je bio loš, dapače, očajan lider, nije ništa bolji gubitnik

Izetbegović: Narod mu rekao „dosta“. Arhiv Avaz

Piše: Danijal Hadžović

5.12.2022

Definitivno je – Bakir Izetbegović odlazi u opoziciju. Izetbegović je prvo, još prije četiri godine, izgubio Kanton Sarajevo. Zatim je u utrci za člana Predsjedništva doživio brutalan poraz od Denisa Bećirovića. Sada će ostati bez izvršne vlasti i na nivou Federacije BiH i države.


Nova BiH

Stranke “osmorke” s HDZ-om na nivou FBiH te još i SNSD-om na nivou države oformile su novu većinu i izabrale nova rukovodstva parlamenata. Bakiru Izetbegoviću i SDA sada posljednja nada ostaje pokušaj blokade formiranja nove vlasti putem kontrole bošnjačkog kluba u Domu naroda FBiH. Iako ga većina građana ne želi, iako ga, osim njegovog podanika Komšića i DF-a, niti jedna partija ne želi,

Izetbegović naprosto ne želi da siđe s vlasti. U posljednjem intervjuu koji je dao on je još ozvaničio botovske jecaje i prijetnje da neće dozvoliti da ih se izbaci iz vlasti iako ih niko ne želi. I dok se u BiH formira nova većina, stranački mediji i botovske brigade sedmicama histerišu i prijete zbog izglednog gubitka budžeta, a u jednom od posljednjih ispada ludila zaprijetili su čak i fizičkim nasiljem.

Bošnjaci kroz historiju možda i nisu imali previše sreće sa svojim liderima, ali teško da je ijedan bio destruktivniji i gori od Izetbegovića mlađeg. Njegov otac Alija postavio je temelje nezavisnoj BiH i uspio je sačuvati državu. Haris Silajdžić je možda napravio veliku štetu s rušenjem “aprilskog paketa”, ali je istovremeno, posebno tokom ratnog vremena, napravio zavidne rezultate u pogledu vanjske politike i upoznavanja ostatka svijeta s masovnim zločinom koji se provodi nad BiH i Bošnjacima. Lagumdžija je kumovao razgradnji ljevice u BiH, no elokvenciju i obrazovanje mu niko ne može sporiti, kao i odlične veze u svijetu.



Loši rezultati

Izetbegović je imao more loših i teško ijedan dobar rezultat. Na ključne pozicije postavljao je svoje provjerene kućne kadrove, od supruge, preko Fadila, do Osmice, preko njih je devastirao institucije, oborio je reviziju protiv Srbije, posvađao nas sa svim prijateljima na Zapadu, pokušao da nas pretvori u Erdoanovu (Erdogan) konkubinu, poseljačio je društvo, blokirao grad da bi udao svoju nasljednicu, a druge mlade ljude, one koji nemaju privilegiju da im Erdoan bude kum i da ih reis vjenčava, motivirao da glavom bez obzira napuštaju BiH. Ako biste mu se suprotstavili, slao je na vas botove, pakovao je optužbe i optužnice, izbacivao vas iz stranke, a neposlušnim medijima “zavrtao” je marketing, misleći da će ih tako slomiti.

No, umjesto slamanja, izazvao je samo to da se apsolutno svi, i ljevica i desnica, i Dodik i Čović, i neprijatelji i dojučerašnji prijatelji – ujedine protiv njega i konačno ga sruše s vlasti.

Ako je bio loš, dapače, očajan lider, Izetbegović nije ništa bolji gubitnik. On naprosto ne želi da se pomiri s činjenicom da se mora rastati od budžeta, uhljepskih mjesta, državnih kompanija i milijardi koje prolaze kroz njih, javnih nabavki, pravosuđa i obavještajnih službi koji su tu da zaštite korupciju i kriminal te, vrlo izvjesno, liderstva u Stranci demokratske akcije (SDA).

No, ovaj put Izetbegović mora shvatiti da je politički kraj koji mu stiže konačan.


Rođen u Sarajevu

Bakir Izetbegović rođen je 28. juna 1956. u Sarajevu. Diplomirao je 1981. na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Početkom devedesetih učlanio se u SDA, koju je osnovao njegov otac Alija Izetbegović, čiji je tokom rata bio i lični savjetnik. Za člana Predsjedništva BiH biran je 2010. i 2014. godine. Predsjednik SDA postao je 2015., nakon smrti Sulejmana Tihića. Izetbegović je oženjen Sebijom Izetbegović, s kojom ima kćerku Jasminu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.