NOVI PROGRAM

MMF odobrio Ukrajini 1.3 milijarde dolara hitnog zajma

Ukrajina je također zatražila da odbor direktora MMF-a nadzire program kako bi se time osnažila politička predanost i dodatno katalizirala podrška donatora, objavio je MMF

Volodimir Zelenski: Zahvalio se MMF-u. Genya Savilov / Pool Photo via AP

S. S.

8.10.2022

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak je odobrio Ukrajini 1,3 milijarde dolara hitnog zajma radi dodatnog finansiranja kako bi ta zemlja uspjela održati svoju privredu dok se bori protiv ruske invazije. 

Novac će stići iz novog programa za hitne posudbe radi rješavanja problema nestašica hrane, koji je odbor direktora te finansijske institucije odobrio prošloga mjeseca.

Podrška donatora

Ukrajina je također zatražila da odbor direktora MMF-a nadzire program kako bi se time osnažila politička predanost i dodatno katalizirala podrška donatora, objavio je MMF. 

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva pozdravila je tu odluku na Twitteru. 

- To je vitalno kako bi se pomoglo katalizirati hitno potrebnu podršku donatora i pomoglo utrti put za punu primjenu porgrama kreditiranja - tvitnula je.

Zelenski se zahvalio

MMF je objavio i da je ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo 24. februara, uzrokovao "strašnu ljudsku patnju i ekonomsku bol", procijenivši da će ove godine ukrajinski BDP pretrpjeti pad od 35 posto.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je MMF-u. MMF je već ranije odobrio Ukrajini 1,4 milijarde dolara kredita. Neimenovani izvori kazali su da je Ukrajina dobila dovoljno finansijskih osiguranja od svojih globalnih partnera kako bi ispunila MMF-ove zahtjeve u pogledu održivosti svog duga u nastojanju da se kvalificira za daljnje hitne zajmove.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.