SKANDALOZNO

Porazno priznanje Arnautovića

Onaj ko vlada, taj i broji glasove, a onaj ko broji glasove, brine se da ti glasovi idu njemu

Arnautović: Ukinuti monopol stranaka. Armin Durgut / PIXSELL

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

10.10.2022

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Suad Arnautović na konferenciji za medije u petak porazno je morao priznati da su birački odbori ponovo podbacili i kompromitirali izborni proces u BiH.

Indirektno, Arnautović je priznao da su se ponovo desile izborne krađe, istaknuvši da je na izbornim mjestima dolazilo do, između ostalog, pogrešno pakovanog izbornog materijala, pogrešnog popunjavanja obrazaca te podataka da su kandidati na pojedinim biračkim mjestima imali više glasova nego njihove stranke, što je nemoguće. Na kraju je Arnautović zaključio da, “dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora, imat ćemo ovakvu situaciju”.

Političke strukture

U ovoj rečenici leži i sav apsurd izbora u BiH. Birački odbori se popunjavaju ljudima koje biraju same stranke, što, naravno, u potpunosti ide naruku vladajućim političkim strukturama. Drugim riječima, onaj ko vlada, taj i broji glasove, a onaj ko broji glasove, brine se da ti glasovi idu njemu. Možemo samo nagađati koliko glasova je i na ovim izborima pokradeno i kakvi su se sve inžinjerinzi vršili preko toga.

Ni nametanje izmjena Izbornog zakona kojima su postrožene kazne za izborne prevare ni jasno upozorenje visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da će se izborne malverzacije tretirati kao krivično djelo, a moguće i antidejtonsko djelovanje, nisu demotivirali vladajuće strukture da se u panici za opstanak na vlasti odaju izbornim prevarama.

U prethodna tri izborna ciklusa izbore bošnjačkog člana Predsjedništva možda su i ključno presudile izborne krađe. Ove godine pobjeda Denisa Bećirovića bila je toliko uvjerljiva da ni to ne bi previše pomoglo, ali je zato na krajnje sumnjiv način Milorad Dodik proglašen pobjednikom u utrci za predsjednika RS.

Drugog oktobra, nešto poslije ponoći, u štabu PDP-a Jelena Trivić i njene stranačke kolege slavili su izbornu pobjedu. Malo poslije toga iz štaba SNSD-a javio se netipično tihi i nervozni Dodik, koji je Željku Cvijanović proglasio pobjednicom u utrci za Predsjedništvo BiH, ali i kazao da treba sačekati rezultate CIK-a po pitanju utrke za predsjednika RS. Tokom noći CIK ništa nije objavljivao, a jedini dostupni rezultati bili su oni iz štabova SNSD-a i opozicije. Ujutro u 9 sati je konačno objavljeno da vodi Dodik, i to uvjerljivo.

Farsa demokratije

Opozicija je na ovo odgovorila tvrdnjama da se tokom noći desila velika izborna krađa, posebno na biralištima u Zvorniku i Doboju, pokrenuli su tužbe, javnosti predstavljali dokaze da Trivić na pojedinim biračkim mjestima nije dobila niti jedan glas, a sve je bilo praćeno i velikim protestima u Banjoj Luci na kojima je bilo 30.000 ljudi.

I pored pritiska i pogleda međunarodne zajednice, i na ovim izborima svjedočili smo novom nizu nepravilnosti i krađa, što ostavlja utisak da su izbori u BiH ne praznik demokratije, nego farsa demokratije. I stoga je krajnje vrijeme i da opozicija, nevladin sektor, mediji, ali prvenstveno međunarodna zajednica izvrše pritisak da se u BiH konačno uvede ili elektronsko glasanje ili elektronsko skeniranje glasačkih listića te na taj način stane ukraj masovnim izbornim krađama koje omogućava srednjovjekovni način glasanja u kojem građani glasaju olovkom, a stranački ljudi njihove glasove broje.

Kako je Radončić brutalno pokraden

Radončić: Svjedočenje dr. Samira Krese o teškoj izbornoj krađi. Avaz

Fahrudin Radončić je jedna od najvećih žrtava brojača glasova. Naime, u utrci za člana Predsjedništva Radončić je tijesno izgubio izbore i 2010. i 2014. godine. O ovome svjedoče i riječi doktora Samira Krese iz Mostara, koji je nedavno na Face TV-u kod Senada Hadžifejzovića rekao da je 2010. na općim izborima u jednoj mostarskoj regiji Radončić uvjerljivo pobijedio, ali se nakon “brojanja” pod kontrolom SDA utvrdilo da je Radončić izgubio!?

Sličan slučaj kada je u pitanju Radončić, koji je procesuiralo i Državno tužilaštvo, dogodio se u Sanskom Mostu, kada je samo na jednom biračkom mjestu Radončiću pokradeno više od 1.000 glasova.

“Vidoviti” Bakir

Izetbegović: Unaprijed znao rezultate izbora. SDA

 Sam Bakir Izetbegović je tokom ovogodišnje kampanje, gostujući na jednoj televiziji, najavio da će SBB “nestati” na ovim izborima. Također, 2018. je rekao da će SBB i Radončić prepoloviti svoj rezultat iz 2014. I tako se i dogodilo.

Naravno, ovdje nije riječ o tome da je Izetbegović mlađi vidovit, nego je u pitanju javno otkrivanje da SDA ima pod kontrolom biračke odbore i brojače koji prekrajaju izbornu volju građana i nastupaju nakon što se glasačka mjesta zatvore.

Tu, vjerovatno, i leži tajna “izbornih uspjeha” SDA, koja i nakon svih korupcijskih afera i masovnog odlaska članstva i dalje ostaje na približno istom broju glasova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.