CRNA LISTA

Ivana Korajlić za "Avaz": Američke sankcije bez efekta, na potezu bh. pravosuđe 

Ne možemo očekivati od američke administracije niti bilo koga sa strane da provodi istrage i procesuira korumpirane, već je to obaveza domaćih organa

Korajlić: Pitanja visoke korupcije. Arhiv

Piše: Al. B.

11.10.2022

Dok se američka crna lista s vremenom proširuje imenima nosilaca najviših političkih i pravosudnih funkcija u BiH, sankcionirani ne osjećaju nikakve posljedice, upozorava izvršna direktorica “Transparency Internationala” za BiH Ivana Korajlić. U razgovoru za „Avaz“ ona konstatira kako američke sankcije trenutno predstavljaju samo neku vrstu poruke, ali nisu povod za istrage i procese na osnovu kojih bi kažnjeni bili uklonjeni s pozicija ili podnijeli ostavke. 


Glavni razlog

Komentirajući sankcije premijeru FBiH Fadilu Novaliću, kao posljednjem s crne liste, Korajlić kaže da je na pisma penzionerima uoči izbora 2018., koja se spominju u obrazloženju, tada intenzivno upućivao i TIBiH pokušavajući ukazati na zloupotrebu javnih resursa.

- Sada vidimo da je to stavljeno kao glavni razlog američkih sankcija, vjerovatno iz razloga što je sudski postupak protiv njega zbog korupcije u toku i očuvanja presumpcije nevinosti i nemiješanja u sam postupak. Fadil Novalić je imao mnoge druge, mnogo značajnije afere, počevši od manipulacija vezanih za namjensku industriju, firme povezane s njim i slično, pa zbog obrazloženja koje je dato dolazimo u situaciju da se propituju relevantnost i kredibilitet izrečenih sankcija - kaže Korajlić.

Pod sankcijama su i drugi zvaničnici, u pojedinim slučajevima razlozi nisu ni precizirani. Na crnoj listi je i Diana Kajmaković, jedna od ključnih osoba Tužilaštva BiH, a nisu njene kolege koje se spominju u istim prepiskama i dovode u vezu s istim slučajevima kao ona.


Politička kontrola

Korajlić naglašava da ne možemo očekivati od američke administracije niti bilo koga sa strane da provodi istrage i procesuira korumpirane, već je to obaveza domaćih organa.

- Osnovni apel koji TIBiH ima već godinama prema pravosuđu u BiH jeste da se pozabavi pitanjima visoke korupcije, da se otkloni politička kontrola nad radom tužilaštava, posebno onih koja imaju najviše nadležnosti u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije. S druge strane, da se obezbijede nezavisnost i kapaciteti da se sve ove afere istraže, a ne da nam tužilaštva postupaju samo prema političkom nalogu i procesuiraju samo one za koje u tom trenutku postoje volja i nekakva direktiva. Mi sad unutar pravosuđa imamo ljude i klanove koji su povezani s organizovanim kriminalom, političkom korupcijom, trgovinom uticajem i koji su apsolutno zarobili sistem pravosuđa. Zato prvi korak treba biti da se pročisti pravosuđe da bi onda moglo da procesuira bilo kakve oblike korupcije - ističe Korajlić.

Zloupotreba javnih resursa

TIBiH je i uoči ovih izbora upozorio na zloupotrebe javnih resursa na svim nivoima vlasti. 

- Nije problem da se daje pomoć ugroženim kategorijama stanovništva, ali jeste kad se to koristi u svrhu izbora i kad se šalje poruka da se na račun toga očekuje glas za određenu stranku. Pojedini zvaničnici su otvoreno to na predizbornim skupovima govorili, kao da su ga dali iz svog džepa - ističe Korajlić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.