OBUKA U TURSKOJ

Anastasija Ćorović jedina djevojka među 33 novih spasilaca: Bosanska sirena poziva i druge žene da se bave ronjenjem

Učesnici obuke bili su spasioci iz Banje Luke, Visokog, Sokoca, Sarajeva, Pala, Bijeljine, Jajca, Trebinja, Brčkog, Skender-Vakufa, Foče i drugih gradova

U društvu kolega nakon završetka obuke. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

12.10.2022

U turskoj Antaliji okončan je završni ciklus napredne obuke edukatora potrage i spašavanja na vodi, u kojoj je učestvovalo 33 spasilaca iz Bosne i Hercegovine. Obuka je realizirana uz podršku Turske agencije za razvoj i saradnju i Odjela za upravljanje katastrofama Fondacije za humanitarnu pomoć – IHH, u koordinaciji Ministarstva sigurnosti BiH.


Dvije zvijezde

Učesnici obuke bili su spasioci iz Banje Luke, Visokog, Sokoca, Sarajeva, Pala, Bijeljine, Jajca, Trebinja, Brčkog, Skender-Vakufa, Foče i drugih gradova, a svi su aktivni pripadnici GSS-a i uprava civilne zaštite. Članica Gorske službe spašavanja Anastasija Ćorović bila je jedina djevojka među njima.

- Uspješno smo prošli obuku i postali instruktori potrage i spašavanja na vodi. Osim toga, prošla sam edukaciju i za ronioca i postala ronilac CMAS (Krovna međunarodna ronilačka federacija). Ronilac s dvije zvijezde P.2. posjeduje određena ronilačka iskustva i osposobljen je da u paru roni s roniocem iste ili više kategorije do dubine od 30 metara. Obuke su dnevno trajale više od 12 sati i za mene su predstavljale pravi izazov - kaže Ćorović.

Ćorović s instruktorom: Postala i ronilac. A. Bajramović

Dodaje da bi željela da u budućnosti bude više žena koje žele roniti iako u početku može izgledati teško.


Veliko povjerenje

Pojašnjava da sve zavisi od instruktora koji vam prenosi znanje i vještine, ali da je jednako važan i partner u vodi.

- Ronjenje se uvijek radi u paru, pa je najbolje imati partnera, “badija” u kojeg imate apsolutno povjerenje. On je zadužen da pregleda da li je na vama sve namješteno kako treba, da li možete da uđete sigurno u vodu… Ako nastane neki problem u vodi, na vašem “badiju” je da to riješi - navodi Ćorović, koja je prošla obuku u Turskoj.

Zbog težine olova koji nosimo na sebi radi lakšeg zarona u vodu, ali i težine boce s  kisikom potrebno je da ronilac bude u dobroj fizičkoj spremi, ističe Ćorović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.