MIRZA ŠILJDEDIĆ

Hafiz iz Cazinske medrese na poklon dobio besplatan put na umru

Ko god krene učiti Kur'an Časni napamet, neophodno je da mu hifz bude glavni životni prioritet, rekao je Šiljdedić

Mirza Šiljdedić, novi hafiz. MUFTIJSTVO BIHAĆKO

A. O.

11.10.2022

Medresa "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" iz Cazina je dobila još jednog hafiza Kur'ana Časnog iz reda učenika. Radi se o učeniku IV razreda Mirzi Šiljdediću iz Bihaća. 

On je treći učenik koji je ove godine položio hifz iz ove medrese u kojoj duži niz godina djeluje sekcija hifza i odnedavno Škola Kur'ana za koju su vakifi uvakufili moderan i funkcionalan objekat, koji se nalazi uz samu zgradu medrese i koju kandidati za hifz već koriste za onu namjenu zbog koje i postoji.

- Naše učenike učimo i motivišemo na razne načine da se druže sa Kur'anom. Aktivno radimo na njihovom stipendiranju, a njihovi muhaffizi vrijedno i naporno rade da ih adekvatno pripreme za komisiju i postizanje konačnog cilja. Za medresu je svaki hafiz dragulj, te se tako odnosimo prema svakome onome ko svoje slobodno vrijeme provodi sa Kur'anom. Hafiz Kur'ana je veoma poštovana osoba u našem narodu i to je dodatna motivacija našim hafizima. Svaki novi hafiz iz medrese je za medresu poseban mubarek i s njim medresa stiče dodatni ugled i poštovanje u društvu. Hvala našim učenicima koji su iznenadili našeg hafiza posebnim poklonom kojeg je on svakako zaslužio - poručili su iz Medrese.


Poseban poklon

A poseban poklon kojim su učenici Cazinske medrese dočekali svoga kolegu jeste umra i odlazak u Meku (Mekku) i Medinu. Kada je stigao prvi dan nakon što je prešao cijeli Kur'an pred komisijom, uprava škole, nastavno osoblje i svi učenici medrese su ga uz tekbire i čestitke dočekali pred medresom. Čestitke su se nizale, a ni hafiz Mirza nije skrivao svoje zadovoljstvo.

- U tom času kada sam se pojavio pred medresu i vidio šta su mi priredili moji profesori i kolege, kao da sam dobio naknadu za ono što sam se trudio u proteklom periodu. A poklon kojeg sam dobio je najljepši i najvrijedniji poklon kojeg sam ikada mogao i zamisliti. Zahvalan sam svojim roditeljima, upravi, profesorima i svakako svojim kolegama u medresi što su mi bili podrška cijelo vrijeme i što su me ovako prijatno iznenadili i počastili – izjavio je hafiz Šiljdedić.

Proces učenja Kur'ana napamet zahtjeva veliko odricanje, a posebno je značajno kada vrijednost hifza prepozna mlada osoba.

- Ko god krene učiti Kur'an Časni napamet, neophodno je da mu hifz bude glavni životni prioritet. Svakako, na tom putu je mnogo izazova, ponekad i teških trenutaka, pa su istrajnost i sabur od velikog značaja za onoga ko uči hifz. Međutim, kada sam učio posljednje sure pred komisijom obuzela me je neka netipična trema i ushićenje, radost i ponos, jer sam, Uzvišenom hvala, postao hafiz Njegove plemenite knjige i taj se osjećaj ni sa čim ne može mjeriti – rekao je hafiz Šiljdedić.


Sa okupa učenika i profesora. MUFTIJSTVO BIHAĆKO

Veliki uticaj

na putu hifza svakog hafiza ima njegov mentor ili muhafiz. Njegovo odricanje, ulaganje truda i vremena i savjeti su od velike važnosti hafizu.

- Titula hafiza Kur'ana Časnog je nešto specifično i apsolutno nemjerljivo sa bilo kojom ovosvjetskom titulom, a mentorstvo u procesu hifza (muhaffiz) je opet jedan poseban segment u životu hafiza. On pri tome odvaja sate i sate da bi pouči drugu osobu da i ona stekne tu časnu titulu. Na tom putu, mentor je i pedagog i psiholog, a nerijetko i ljekar i prijatelj, a sve u cilju da bi kandidat za titulu hafiza prebrodio ovosvjetske prepreke koje mu stoje na tom putu. Otuda se javlja posebna veza između muhaffiza i hafiza koja se ne može porediti ili mjeriti sa bilo kojim dunjalučkim vezama – poručio je Rifet Šahinović, profesor u Cazinskoj medresi i muhafiz (muhaffiz) novog hafiza.

Hafiz Mirza Šiljdedić je rođen 8. avgusta 2004. godine. Završio je osnovnu školu u Bihaća, a sada je četvrti razred medrese u Cazinu. Početne korake u hifzu je napravio sa hafizom prof. Elmirom Mehmedovićem, da bi potom nastavio svoj put ka tituli hafiza sa hafizom dr. Rifetom Šahinovićem. Hifz je počeo učiti 8. oktobra 2020. godine, a tačno dvije godine kasnije, 8.10.2022. godine je okončao svoje učenje pred komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.