AVAZ NA LICU MJESTA

Nikšić nakon sastanka lidera opozicije: Insistiramo na ponovnom brojanju glasova za sve nivoe vlasti

Mišljenja smo da CIK ne treba određivati mandate u Domu naroda dok se ne pojasni odluka, istakao je lider SDP-a

Nikšić: CIK ne treba određivati mandate u Domu naroda dok se ne pojasni odluka. N. Begić

Piše: S. Spahić

11.10.2022

U centrali SDP-a danas je održan sastanak na kojem se raspravljalo o implementaciji izbornih rezultata.

U 12 sati su se strankama Trojke pridružili i predstavnici ostalih stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH. Sastanku su se pridružili Elzina Pirić i Mirsad Kukić iz PDA, lider NES-a Nermin Ogrešević, iz inicijative Za Nove generacije prisutan je Damir Marjanović, a pojavio se i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. 

Nakon sastanka, prisutnima se obratio lider SDP-a Nermin Nikšić. 

- Ovo su ljudi koji su pokazali u vremenu saradnje da ispoštuju ono što se dogovori. Zahvalio bih se svima prisutnim koji su podržali Bećirovića. Zahvaljujem se i kolegama koje nisu ovdje iz SBB-a, Stranke penzionera, BPS-a i PMP-a. Po nama je došlo do jedne historijske uvjerljive pobjede kandidata ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva - kazao je Nikšić.

Kazao je da želi istaći da predstavnici stranaka imaju razgovore sa predstavnicima OHR-a kako bi se pojasnila odluka o nametanju Izbornog zakona.

- Saglasni smo i pridružujemo se zahtjevima da CIK ne dodjeljuje mandate dok se ne izdefiniše odluka visokog predstavnika, dok ne dođemo do jasnih tumačenja šta ona znači - istakao je Nikšić.

Dodao je i da insistiraju na tome da CIK, što je moguće prije, a prošli su zakonski rokovi, objavi preliminarne rezultate.

- Nakon objave preliminarnih rezultata izbora, zbog zloupotreba izbornog procesa, da se uđe u proces ponovnog brojanja listića za sve nivoe od kantona do državnog nivoa. Insistiramo i na analizi broja nevažećih glasova, jer je potpuno neprirodno da je broj dosegao do pola miliona nevažećih glasova.

Pojasnio je i da će se formirati radne grupe koje će raditi na formiranju programske koalicije.

Dodao je i da je HDZ neminovan na nivou FBiH, ali da SDA nije izbježna.

- Ključno za ove ljude koji su prisutni je da nećemo praviti vlast samo po broju ruku, nego planiramo kao i Trojka formirati programske principe - zaključio je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.