REAKCIJE

Adnan Huskić za "Avaz": Sa istim strankama na vlasti ne možemo očekivati ispunjavanje uslova i približavanje EU

BiH apsolutno ništa nije učinila da bi zaslužila da dobije status kandidata, kaže Huskić

Adnan Huskić: Dobili smo preporuku, ali ako se ne promijeni konfiguracija stranaka na vlasti to neće polučiti neku bitno drugačiju dinamiku. Interview.ba

Piše: A. Bajramović

12.10.2022

Politički analitičar Adnan Huskić načelno je protiv korištenja kandidatskog statusa kao mehanizma vanjske politike EU, ali kaže da je evidentno da ga je EU učinila takvim ranije, davanjem kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji. 

Evropska komisija je dala preporuku za kandidatski status Bosni i Hercegovini, uz osam uvjeta koje prethodno treba ispuniti.

- BiH apsolutno ništa nije učinila da bi zaslužila da dobije status kandidata. Zna se koji su uslovi bili na stolu, pa nam je to svedeno na 14 prioriteta, pa na nekoliko zakona samo da se stvari pomjere s mrtve tačke. 

Čak se ni te zakone, zbog protivljenja HDZ-a i SNSD-a nije moglo usvojiti. Dobili smo preporuku, ali ako se ne promijeni konfiguracija stranaka na vlasti to neće polučiti neku bitno drugačiju dinamiku u smislu ispunjavanja uslova i približavanja ove države Evropskoj Uniji. Dakle, ako ostane ista vlast, iste stranke, nema nikakvog razloga da očekujemo da će se bilo šta promijeniti u smislu opšte političke dinamike vezane za ovo pitanje – kazao je Huskić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.