FUNKCIONER SNSD-A

Špirić: CIK ne udara samo na SNSD

Ovo sve podsjeća na projektovanje krize u kojoj gubitnik treba da bude RS i Milorad Dodik kao personifikacija njenog očuvanja i opstanka

Nikola Špirić: Radi se sve da se kriza iz FBiH prenese u RS. Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

12.10.2022

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić poručio je da je sramotno, nelegalno odlučivanje i rad Centralne izborne komisije BiH nije usmjereno samo na rezultate i status SNSD-a, već i na kredibilitet institucija RS-a.

- Ovo što je na sceni posljednjih dana je sramotno izrugivanje glasačima. Institucije RS-a stat će u odbranu demokratskog prava građana da se poštuje njihova izborna volja. Umjesto utvrđivanja rezultata i poštivanja izbornih propisa, CIK pokušava da vrati dug opoziciji koja ih je nelegalno imenovala, a opozicija izvršava direktive unutrašnjih i spoljnih centara moći - kazao je Špirić za Srnu.

"Projektovanje krize"

On je dodao da pravno nasilje "koje ovih dana gledamo nije plod neznanja, niti puke političke borbe".

- Ovo sve podsjeća na projektovanje krize u kojoj gubitnik treba da bude RS i Milorad Dodik kao personifikacija njenog očuvanja i opstanka. Nažalost, obistinile su se prognoze koje sam dao u finišu izborne kampanje da se sve radi kako bi se kriza iz Federacije BiH prenijela u RS - ocijenio je Špirić.

Projektovanje krize u RS-u

Prema njegovim riječima, "očigledno je da neviđeni izborni haos ima jedan cilj, a to je projektovanje krize u RS-u iznutra i izvana".

- Rast tenzija, koje proizvodi CIK svojim odlučivanjem, dovest će nas do toga da se ingerencije za izborni proces vrate u ruke entiteskih izbornih komisija, odnosno Republičke izborne komisije, jer CIK tome očigledno nije dorastao - zaključio je Špirić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.