UPUTIO OTVORENO PISMO

Gradonačelnik Jerinić poručio Arnautoviću: Ako poništite izbore u Doboju, očekujte kolektivnu tužbu

On upozorava da ukoliko Dobojlijama ne bude omogućen ulazak u Sarajevo da to označava jasno i namjerno podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Jerinić: Zaprijetio je peticijom za smjenu Arnautovića. SNSD / CIK

H. J. I.

13.10.2022

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Centralne izborne komisije BiH Suadu Arnautoviću te mu poručio da je iznio lavinu laži i optužbi na račun Dobojlija koji će, ukoliko danas ne bude prebrojavan prvo Doboj odreagovati nizom mjera.

Zaprijetio je peticijom za smjenu Arnautovića, kolektivnom tužbom protiv njega i protestom ispred CIK-a.


"Čast svojih građana ne dam"

- Zanemarili ste činjenicu da je Gradska izborna komisija Doboj sve radila prema vašim instrukcijama i uputama. Tokom primopredaje materijala, sve je navedeno, a vi ste svjesno i namjerno šutali do dana prebrojavanja. Iznijeli ste takvu lavinu laži i optužbi na račun Dobojlija, da ja, prvi čovjek grada, nemam pravo šutati na iste - poručio je Jerinić.

Kako on kaže ukoliko CIK danas ne bude prvo prebrojavao Doboj ili ako ponište izbore u Doboju, kako je čuo da je dogovoreno sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt), Arnautović može očekivati:

- Peticiju 20.000 Dobojlija ka Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za vašu smjenu, zatim kolektivnu tužbu 20.000 Dobojlija protiv Suada Arnautovića. I do Strazbura ćemo ići, čast svojih građana ne dam. Protest 20.000 Dobojlija ispred CIK-a - naglašava Jerinić.

On upozorava da ukoliko Dobojlijama ne bude omogućen ulazak u Sarajevo da to označava jasno i namjerno podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.


Tortura i napadi

- Ničim nas zaplašiti nećete jer Dobojlije su časno i pošteno svoju građansku dužnost obavile. Sva opozicija, po vašim zvaničnim podacima, u Doboju ima 3.629 glasova i vi vjerujete toj manjini, statističkoj grešci da je Doboj grad prevara? Znate i sami da nije. Znate, ali ne smijete nalogodavcu reći - ističe Jerinić.

Kako on kaže "Dobojlije nisu kukavice niti žele trpjeti mučenje, psihičko zlostavljanje, torturu i napade".

- Dok sam bio zamjenik ministra odbrane, slušao sam priče u Sarajevu o Suadu Arnautoviću. I to dok je bio načelnik Kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova da je svako jutro, prvo otvarao poštu, čitao, kopirao, pa sve vraćao, lijepio i tek onda unosio ministru. Kopije je dostavljao paralelnoj strukturi tajne bošnjačke policije. Sada, razmišljam, da li je Suad Arnautović već otvorio vreće iz Doboja? I ako jeste, kome li ste materijal proslijedili - zaključuje Jerinić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.