"AVAZ" NA LICU MJESTA

Počelo ponovno brojanje glasova za predsjednika RS, Arnautović: Ovdje nema nikakve politike i nezakonitih radnji

Nas zanima da indicije i saznanja koja imamo o paljenju listića, o cijepanju listića, o lakiranju i markiranju i promjeni rezultata, o nepravilnom pakovanju, o nedostavljanju vreća za neiskorištenim listićima, pred očima javnosti utvrdimo, kazao je

E. Abaz

13.10.2022

Suad Arnautović: Treba čitati zakon. N. Begić

U prostorijama Glavnog centra za brojanje počelo je ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a.

Tim povodom se obratio predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović. On je pojasnio da kada CIK BiH odlučuje po službenoj dužnosti ima ovlaštenja da naredi Centru za brojanje poduzimanje određenih aktivnosti u cilju ispravnog utvrđivanja rezultata.

- To je novina u odnosu na ove sve neutemelje kritike i komentare da smo nešto uradili nezakonito, jer je kao tobože po članu 5.30. Izbornog zakona ovo preuranjena radnja i nezakonita, jer kad tek utvrdimo rezultate pristupa se eventualnom  ponovnom brojanju. Treba čitati zakon, treba pratiti. Postoji jedan apsurd u javnom prostoru, mi smo institucija koja samo po Izbornom zakonu nadzire OIK-a i GIK-a i biračkih odbora - kazao je Arnautović.

Kazao je da je tražio od OIK-a da otvore sve vreće i objedine sve rezultate.


Počelo brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

- I sad neko postavlja pitanje kako CIK to može svom glavnom Centru narediti. Mogu dakle OIK i GIK otvarati, a ne može CIK to svom Glavnom centru narediti, jer se to nekome ne sviđa. Ovdje nema nikakve politike i nezakonitih radnji. Ovo je normalna radnja i nas uopće ne zanimaju rezultati izbora. Nas zanima da indicije i saznanja koja imamo o paljenju listića, o cijepanju listića, o lakiranju i markiranju i promjeni rezultata, o nepravilnom pakovanju, o nedostavljanju vreća za neiskorištenim listićima, pred očima javnosti utvrdimo i na bazi tih činjenica donesemo odgovarajuću odluku - dodao je Arnautović.

Direktor Glavnog centra za brojanje Goran Mišković je rekao da će se glasovi prebrojavati u tri smjene, te da su dobro kadrovski popunjeni.

Naglasio je da je Glavni centar za brojanje raspisao tri javna poziva za zapošljavanje, da su izabrani kandidati prošli odgovarajuće obuke, te da je pri njihovom zapošljavaju vođeno računa o spolnoj i nacionalnoj strukturi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.