ONLINE CEREMONIJA

MO i OS BiH ozvaničili početak kursa u oblasti cyber sigurnosti

Ovaj cyber kurs je adaptiran i postavljen na sistem učenja na daljinu u MO i OS BiH, a isti će biti obavezan i preporučen za sve osobe u sistemu odbrane koje pristupaju mrežnim informacionim platformama

H. J. I.

14.10.2022

Sa današnje ceremonije. MO BiH

Online ceremonija zvaničnog početka implementacije "Online kibernetičkog kursa", koji je razvijen u NATO cyber centru izvrsnosti u Talinu, organizirana je danas u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

U prisustvu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, zamjenika ministra Mirka Okolića i komandantice NATO Štaba u Sarajevu brigadnog generala Pamele Mekgaha (McGaha) odobrena je upotreba i realizacija ovog kursa u centrima za obuku u okviru Komande za obuku i doktrinu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.


Značaj cyber sigurnosti

Ovaj cyber kurs je adaptiran i postavljen na sistem učenja na daljinu u MO i OS BiH, a isti će biti obavezan i preporučen za sve osobe u sistemu odbrane koje pristupaju mrežnim informacionim platformama.

Prihvatanjem i prilagođavanjem ovog kursa, kao i njegovom implementacijom u sistemu odbrane BiH, ispunjava se još jedan od naših partnerskih ciljeva u okviru saradnje sa NATO-om, PG 7300 – Cyber odbrana, a isti je postavljen i kao cilj u strategiji Cyber sigurnosti MO BiH, navodi se u saopćenju MO BiH.

Ministar Podžić je u svom izlaganju pohvalio napore odgovornih lica u strukturi MO i OS BiH koji su prepoznali, inicirali i na kraju doveli do realizacije aktivnosti preuzimanja ove sposobnosti od naših partnera iz NATO Štaba u Briselu, NATO centra za izvrsnost iz Talina, NATO Štaba iz Sarajeva i NATO DEEP programa, koji su zaslužni za početak provođenja ovog kursa u institucijama odbrane BiH.

On je posebno naglasio značaj cyber sigurnosti u svjetlu najnovijih događanja na međunarodnom planu i istakao da će implementacijom ovog projekta, cyber sigurnost u MO i OS BiH, nesumnjivo biti podignuta na značajno viši nivo.


Jedan od ključnih zadataka

Ministar je ovom prilikom posebno pohvalio Sektor za komandu, kontrolu i komunikacije, kompjutere i upravljanje informacijama (K4 UI) Ministarstva odbrane, na čelu sa pomoćnikom ministra Adnanom Kulovcem, bez čijeg angažmana, predanog rada i koordinacije ostvarene tokom ovog procesa, ne bi bilo moguće pokrenuti jedan ovako značajan kurs.

General Mekgaha je, također, govorila o značaju prihvatanja i primjene ovog kursa u MO i OS BiH, ističući da "NATO kibernetičku odbranu shvata vrlo ozbiljno i vidi je kao dio jednog od ključnih zadataka NATO-a – kolektivne odbrane. Pored toga, mi i zemlje partnere podržavamo u razvoju te sposobnosti. Pomaganje BiH da preduprijedi, vrši monitoring, detektira, odbrani i oporavi se od malignih cyber aktivnosti od ključne je važnosti za sigurnost građana."

Na ceremoniji proglašenja cyber kursa obratili su se predstavnici NATO Štaba iz Brisela Pavel Anastasov, NATO DEEP programa CDR Džejkob Galbret (Jacob Galbreath) i komandant Komande za obuku i doktrinu OS BiH brigadir Slaven Blavicki, koji je zvanično pustio u rad ovaj kurs.

Na kraju ceremonije, pomoćnik ministra Kulovac je zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji projekta, posebno istakavši njegove saradnike iz Sektora K4 UI i predstavnike Sektora za upravljanje personalom, na čelu sa pomoćnikom Seadom Muratovićem, koji su bili partneri u realizaciji ovog programa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.