PREDSJEDNIK SLOVENIJE

Pahor: BiH mora u EU, bez ikakvih uvjeta i blokada do kraja godine

Istakao je da su blokade u proširenju prisutne uvijek u tom procesu, tako da to neće biti novo ni za regiju zapadnog Balkana

A. Č. / Face TV

16.10.2022

Predsjednik Slovenije Borut Pahor u gostovanju kod Senada Hadžifejzovića na Face televiziji kazao je da je prijedlog Evropske komisije da se BiH dodijeli kandidatski status bio zajednički poduhvat svih lidera u regiji.

On je kazao da je zatražio status za BiH bez uvjeta, odnosno za čitav zapadni Balkan.

- Ako EU želi tamo da bude što prije, čitav proces treba biti politički fleksibilan i manje birokratski - kaže Pahor.

Na pitanje šta ako BiH ne ispuni uslove ili neke od osam koje je EK komisija postavila pred BiH Pahor kaže:

- Jasno mi je da je bio potreban kompromis da neki uvjeti trebaju da budu inače ne bi prošlo. S političkog vidika mi je jasno zašto ti uvjeti stoje u zaključcima. Ako nijedan uvjet ne bude ispunjen ili možda neće biti svi ispunjeni BiH treba dobiti status kandidata. Vjerovatno će neki od uslova biti ispunjen, ali ako i ne bude ja ću napraviti sve što je u mojoj moći da pomognem“, kazao je.

Istakao je da su blokade u proširenju prisutne uvijek u tom procesu, tako da to neće biti novo ni za regiju Zapadnog Balkana.

- Slovenija je pravila blokade Hrvatskoj, vidimo šta je bilo u vezi Sjeverne Makedonije i Grčke, Makedonije i Bugarske. U procesu proširenja uvijek ima razlika među državama. One susjedne su više zainteresirane, one koje nisu manje i to će tako ostati. Ako je došlo do promjena u Briselu i ako vidi drugačije prostor Zapadnog Balkana kao geopolitički moment onda će i oni koji su manje za proširenje podržati“, pojašnjava Pahor.

Kada je riječ o posjeti predsjednice Evropske Komisije Ursuli von der Leyen kaže kako je izuzetno važna u ovom trenutku.

- Predsjednica Ursula je bila sklona tome da se desi na EK to što se desilo. Dolazi vaša prijateljica trebate biti iskreni s njom, poteškoćama u procesu reformi, ali i da se da jedna obaveza da je bosanska politika spremna da učini sve.

S obzirom da mu uskoro ističe mandat predsjednika Slovenije Pahor je kazao kako će se podrška Slovenije prema BiH nastaviti i nakon što on ne bude predsjednik.

- Imao sam razgovor sa predsjednikom Vlade Golobom, ministricom vanjskih poslova tu je i jaka većina koja vidi region, a naročito BiH kao prijateljsku zemlju. BiH ima probleme proizašle iz Dejtona, ali on je donio mir.

Za kraj je građanima i liderima poručio da misle na budućnost, svoju djecu i njihovu budućnost.

- Bez vaših značajnih odluka možda njihova budućnost neće biti toliko svijetla. Napravite sve da se dođe do pozitivnih odluka, evropske perspektive BiH - poručio je Pahor za Face TV. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.