DETALJNA ANALIZA

Novi izvještaj GI-TOC-a posvećen aplikaciji Sky: Očekuju se nova hapšenja

U BiH su ovu aplikaciju koristili i pripadnici policijskih i sigurnosnih agencija

Agović: Involviranost pripadnika policijskih i sudskih struktura u BiH. Facebook

Piše: Al. B.

17.10.2022

Sky aplikacija imala je u BiH više od 2.500 pretplatnika, a informacije dobivene dešifriranjem poruka pružaju vrijedne podatke o kriminalnim grupama u zemlji, njihovim međunarodnim mrežama, a, u nekim slučajevima, njihovim vezama sa zvaničnicima u pravosuđu.

Ovi podaci navedeni su u jednom od posljednjih izvještaja Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC), posvećenom upravo ovoj doskoro najsigurnijoj platformi za razmjenu poruka kanadske kompanije „Sky Global“.


Šifriranje i automatsko brisanje poruka nakon 30 sekundi neke su od karakteristika Sky aplikacije, koja se pokazala popularnom među ljudima koji imaju nešto sakriti. Iz GI-TOC-a podsjećaju na mart 2021., kada su belgijska, nizozemska i francuska policija “provalile” Sky i presrele 80 miliona poruka. To je dovelo do niza policijskih akcija u svijetu, pa i u BiH.

- Ono što je karakteristika za BiH, kada je u pitanju Sky, jeste da su ovu aplikaciju koristili i pripadnici policijskih i sigurnosnih agencija. Nažalost, čak i visokopozicionirane osobe iz pravosudnog sistema nekih država. Toga nisu pošteđene ni razvijene države, pa smo imali takav slučaj u Belgiji. U regionu su do sada otkriveni slučajevi u Crnoj Gori i BiH, gdje su visoki pravosudni dužnosnici održavali veze s osobama iz svijeta organiziranog kriminala - kaže Anesa Agović, koordinatorica GI-TOC-a za BiH.

Ona kaže da treba očekivati dodatne istrage, koje će, vjerovatno, rezultirati i novim hapšenjima, što uključuje i nove primjere involviranosti pripadnika policijskih i sudskih struktura u BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.