SARAJEVO

General Mašović razgovarao s vrhovnim komandantom savezničkih snaga u Evropi generalom Kavolijem

Razgovarano je o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji između Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD, te mogućnostima jačanja i unapređenja saradnje u narednom periodu

Sa današnjeg sastanka. OS BiH

H. J. I.

18.10.2022

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović sastao se danas sa generalom Kristoferom Kavolijem (Christopher Cavoli), komandantom savezničkih snaga u Evropi (Supreme Allied Command Europe - SACEUR), ujedno SACEUR vrhovnim komandantom NATO-a.



Pohvalio ostvarene rezultate

Tokom sastanka, general Mašović je upoznao generala Kavolija sa postavljenim ciljevima i ostvarenim rezultatima u proteklom periodu, kao i trenutnim i budućim aktivnostima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu. Također, razgovarano je o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji između Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD, te mogućnostima jačanja i unapređenja saradnje u narednom periodu, sa posebnim naglaskom na provođenje projekata modernizacije i poboljšanja kapaciteta Oružanih snaga BiH.

General Kavoli je pohvalio rezultate ostvarene u procesu reforme odbrane i ostvareni napredak u izgradnji i jačanju sposobnosti i kapaciteta OS BiH, te iskazao spremnost za nastavkom pružanja potrebne podrške Oružanim snagama BiH. Izrazio je nadu da će se ova i ovakva saradnja nastaviti i u budućnosti, sa težištem na obuci i zajedničkim vježbama koje donose benefite i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, ali sigurno i Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država.


"Pouzdan i kredibilan partner"

General Kavoli je izrazio svoje profesionalno opredjeljenje da će i dalje čvrsto stajati uz Oružane snage BiH i državu Bosnu i Hercegovinu. Također, istakao je važnost sigurnosti za sve građane BiH, koja će, kako je rekao, moći biti ojačana kroz jačanje ukupnih kapaciteta OS BiH. U nastavku sastanka, general Kavoli je istakao da "OS BiH posmatra kroz prizmu pouzdanog i kredibilnog partnera."

Tokom razgovora zajednički je istaknuta potreba i spremnost daljnjeg jačanja bilateralne saradnje OS BiH i OS SAD, kao multilateralne saradnje sa NATO-om, te mogućnost pružanja adekvatne podrške u razvijanju svih posebnih kapaciteta za stvaranje uslova koji mogu odgovoriti svim budućim izazovima i zadacima koji se postave pred OS BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.