PROPAO BUROJ OZON

Prevaru s Arapima započeo Novalić

Turističko naselje u Oseniku kod Hadžića, čiji je vlasnik “Gulf Real Estate”, duguje državi BiH 3.549.669 KM

Piše: A. Bajramović

22.10.2022

Novalić s predstavnicima “Buroj Ozona”. Avaz

Podatak Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je “prvi arapski grad u BiH” na sedmom mjestu najvećih dužnika PDV-a podsjetio je i na niz drugih najavljenih i realiziranih investicija iz arapskih zemalja od kojih stanovnici ove zemlje i nemaju puno koristi.

Ide zapljena

U ovom slučaju, kako smo objavili, turističko naselje u Oseniku kod Hadžića, čiji je vlasnik “Gulf Real Estate”, duguje BiH 3.549.669 KM. Prijeti im zapljena imovine.

Godinama smo upozoravali nadležne na sumnjive arapske investicije. Slična je situacija i s turističkim gradom “Buroj Ozon” kod Trnova.

Najavljivao se spektakl, a ispao je debakl. Zanimljivo je da su kamen temeljac u septembru 2019. godine položili crnolistaši Fadil Novalić i Asim Sarajlić.

- Mislim da titulu vrhunca ublehe i dalje čvrsto drži ona nebulozna najava izgradnje cijelog supermodernog i luksuznog grada u Trnovu, gdje su se, koliko se sjećam, najmanje dvaput u predizbornim kampanjama predstavnici vlasti blamirali oko kamena temeljca - kaže ekonomski analitičar Igor Gavran, podsjetivši na priču o projektu “Buroj Ozon”, “najvećem turističkom gradu u jugoistočnoj Evropi”, i obećanu investiciju od 4,5 milijardi maraka u okviru koje se ni šest godina od polaganja kamena temeljca nije daleko odmaklo.

Ljetni odmor

U proteklih desetak godina izgrađeno je na desetine naselja u sarajevskim, ali i općinama u Hercegovini, čiji su graditelji porijeklom iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara...

Značajne površine kupljenog zemljišta još su neiskorištene, a stambene jedinice u izgrađenim naseljima se prodaju strancima koji ih koriste za ljetni odmor.

- Besmisleno je “stranim ulaganjima” smatrati podizanje kuća, vikendica i sličnih objekata koji ne doprinose ničemu, osim što zauzimaju našu zemlju koja se mogla pametnije iskoristiti za proizvodne pogone, poljoprivredu ili turističke kapacitete koji bi bili otvoreni svima, a ne samo tzv. ulagačima - smatra Gavran.

Nema investicija

Dodaje da se i u ovom slučaju, kao i u odnosima s Turskom, slavi prijateljstvo, a investicija i napretka nema.

- Mislim da je općenito pogrešan odnos većine predstavnika vlasti u BiH da se dolazak bilo kojeg stranca u BiH, s bilo kakvim namjerama, slavi kao veliki uspjeh. Neki čak zagovaraju da im dozvolimo i vlasništvo nad zemljom i prirodnim bogatstvima, što bi bilo vrlo opasno i štetno - ističe Gavran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.