USPJESI

Univerzitet u Zenici promovirao 362 diplomanata, 37 magistara te 13 doktora nauka

Zenički univerzitet osnovan je u oktobru 2000. godine, a danas ima više od 4.000 studenata na osam fakulteta

E. A. / Fena

22.10.2022

Sa promocije - Avaz
Sa promocije - Avaz
Sa promocije - Avaz
Sa promocije - Avaz
Sa promocije - Avaz

Univerzitet u Zenici, prvi put na zajedničkoj promociji za sva tri studijska ciklusa, promovirao je danas u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici 362 diplomanta, 37 magistara struke te 13 doktora nauka.

Zenički univerzitet osnovan je u oktobru 2000. godine, a danas ima više od 4.000 studenata na osam fakulteta, na kojima je moguće studirati na 35 studijskih programa I i II ciklusa te 10 studijskih programa III ciklusa (doktorski).

- Ovo je zavidan rezultat UNZE-a. S ponosom želim istaći da danas promovišemo i prvu generaciju doktora medicine, sa našeg Medicinskog fakulteta. Danas nagrađujemo i naše najbolje studente, sva tri ciklusa studija, nagradama dekana i rektora. Poštovani diplomanti, magistri i doktori nauka, u ovom svečanom trenutku za vas i vaše porodice, ali i za društvo u cjelini, želim vam čestitati na postignutim rezultatima, uz želju da vaše stečeno znanje bude od koristi kako vama, tako i društvu u cjelini - poručio je rektor UNZE-a Jusuf Duraković, koji je svima koji su okončali svoje školovanje poželio i brzo zaposlenje u Bosni i Hercegovini.


Prilike za rad

Podvukao je kako svi zajedno moramo učiniti da školovani ljudi dobiju priliku da rade u svojoj domovini, a da je budućnost UNZE-a okrenuta prema „jačanju kvaliteta nastavnog procesa, otvaranju novih studijskih programa, uključivanju univerziteta u evropski prostor visokog obrazovanja i njegovom pozicioniranju na mjesto glavnog faktora razvoja kantona i države“.

Duraković je istakao dobru saradnju i sa Vladom ZDK, koji je osnivač UNZE-a, a s kojom trenutno realiziraju značajne projekte, koje planiraju zajednički raditi i u budućnosti.

- Znam da nije bilo lako doći do diplome, jer je potrebno dosta učenja, truda, rada i odricanja, ali ste uspješno prešli ovu etapu života i na tome vam čestitam. Postajete akademski građani, a naš ZDK je bogatiji za nove stručnjake svih struka - kazao je premijer ZDK Mirnes Bašić.


Vlada ZDK

- Politika Vlade ZDK je da prati potrebe tržišta rada pa smo, tako, posljednjih godina uveli niz novih, atraktivnih studijskih progama na našim fakultetima. Želimo omogućiti mladima da potrebne kvalifikacije i zanja stiču na našem univerzitetu; školarine su među najnižim u okruženju, svima koji su davali uslove dajemo stipendije, a studentima koji žive u studentskim domovima plaćamo smještaj i ishranu - naglasio je Bašić.

Podsjetio je kako za te namjene, na godišnjem nivou,Vl izdvajaju više od 5.000.000 KM, a što je doprinos Vlade ZDK obrazovanju mladih te podrška njima i njihovim roditeljima. Projektima "Energetske efikasnosti", podsjetio je, obuhvatili su i UNZE te su ove godine napravili i najveći iskorak u "kadrovskom jačanju" UNZE-a. Vlada je omogućila zapošljavanje "više od 30 asistenata".

Nagrade rektora ove je godine dobilo ukupno 14 završenika sva tri studijska ciklusa, a zvanje doktora nauka stekli su: Safudin Čengić (ekonomskih nauka), Amir Dehić, Emina Imamović, Marina Miočić-Hamidović, Renata Grgić- Tolj, Mirzo Selimić, Hrvoje Pelcl, Nevena Jevremović, Ivica Ćosić, Ismet Velić, Petra Vuksanović, Edisa Softić (pravnih nauka) te Muamer Neimarlija (humanističke nauke).

Svečanosti su, osim zvaničnika iz Zeničko-dobojskog kantona prisustvovali i ambasadori Indonezije u BiH Roem Kono, Palestine Rezak Namura (Namoura), te predstavnici još nekoliko ambasada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.