SARAJEVO

U "Radon Plazi" počela Konferencija o Mirovnom obrazovanju

Bolji obrazovni sistem je nužan za cijelu BiH kako bi novije generacije ostale u zemlji i gradile njenu budućnost, kazao je Lopez

Piše: N. Ćorović

25.10.2022

S konferencije “Da rastemo u miru” - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U sarajevskom hotelu "Radon Plaza", uz podršku USAID-a u organizaciji CRS, danas je počela dvodnevna Konferencija o Mirovnom obrazovanju pod nazivom „Da rastemo u miru“.

Glavna ideja ove konferencije je da mirovno obrazovanje treba biti sastavni dio obrazovnog sistema u BiH.

Konferencija je okupila brojne nastavnike i druge stručnjake iz šest kantona BiH koji su u prethodne dvije godine učestvovali u implementaciji koncepta Mirovnog obrazovanja u 65 osnovnih i srednjih škola.



Otvorena vrata škola u preko 30 općina

Cilj konferencije pod nazivom “Da rastemo u miru” predstavlja razmjenu pozitivnih praksi programa Mirovnog obrazovanja projekta PRO-Budućnost, kao i kreiranje preporuka za dalju promociju i održivost ovog programa.

Konferenciju je otvorio Robert Lopez, zamjenik direktora misije USAID u BiH, izrazivši ohrabrenje nastavnicima u cijeloj BiH da uvedu mirovno obrazovanje u programe svoje nastave.

- Bolji obrazovni sistem je nužan za cijelu BiH kako bi novije generacije ostale u zemlji i gradile njenu budućnost – poručio je Lopez.

Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski kanton i njihova ministarstva obrazovanja bili su prvi koji su dali podršku i uključili se u program Mirovnog obrazovanja. Uslijedilo je učešće ministarstava i škola iz Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Livanjskog i Sarajevskog kantona. Okvir za šire djelovanje predstavlja Platforma za mir koju su potpisali ministri obrazovanja, čime su otvorena vrata škola u preko 30 općina.

Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke i sporta SBK naglasio je da mirovno obrazovanje treba biti dio organiziranog učenja i dio naših kurikuluma.


Bez mira nema napretka

- Za civilizaciju i rast bilo koje civilizacije ključne su dvije stvari, jedna je učenje kao najvažniji proces čovjeka, a druga važna stvar je mir, jer bez mira nema napretka – kazao je Domić.

Mirovno obrazovanje je učenje o kulturi mira, rad na razbijanju predrasuda i stereotipa kroz komunikaciju, promišljanje identiteta kao put do pomirenja, transformaciju konflikta i očuvanje kulture sjećanja.

Kako su najavili organizatori, program Mirovnog obrazovanja nastavit će se provoditi, a također je planirano i širenje programa na području entiteta RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.