VAŠINGTON

SAD čvrsto stoje uz BiH i podržavaju rad OHR-a

Potpuno podržavamo njeno pristupanje EU, rekao je ambasador SAD u Vijeću sigurnosti UN-a

SAD su posvećene cilju mirne i prosperitetne BiH. Printscreen

H. J. I.

2.11.2022

Vijeće sigurnosti UN-a produžilo je večeras mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. EUFOR u BiH ostaje još godinu dana, a za odluku je glasalo svih 15 članica Vijeća sigurnosti.

Predstavnik SAD je na početku svog obraćanja istakao da mu je drago što je jednoglasno usvojena rezolucija da se produži mandat EUFOR-a, te da je to vitalno važna misija za održavanje mira i stabilnosti u BiH.

- SAD su posvećene cilju mirne i prosperitetne BiH. Potpuno podržavamo njeno pristupanje EU - rekao je ambasador SAD u Vijeću sigurnosti UN-a.

Dodao je da su duboko zabrinuti zbog navoda da je bilo izbornih prevara na održanim općim izborima posebno u entitetu RS te je pozvao institucije BiH da ovo istraže. Dodao je da SAD podržavaju visokog predstavnika i korištenje Bonskih ovlasti kada on to ocijeni da je potrebno. Također, dodao je da podržavaju Bonske ovlasti koje je nametnuo 2. oktobra. 

- Bonske ovlasti su ključan alat za održanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji. Nametanje 2. oktobra bilo je neophodno da se spriječi kolaps FBiH. Visoki predstavnik ima ključnu ulogu - rekao je predstavnik SAD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.