VELIKA ODGOVORNOST

Ambasada Rusije u BiH: Rusija se striktno i dosljedno rukovodi načelom da se nuklearni rat ne može dobiti i nikada se ne smije voditi

Pozivamo druge države "nuklearne petorke" da u praksi pokažu svoju spremnost da rade na rješavanju ovog prioritetnog zadatka, kazali su iz Ambasade

Ambasada Rusije: Ruska Federacija snosi posebnu odgovornost. FACEBOOK

A. O.

3.11.2022

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovinioglasila se o nuklearnom oružju. 

Kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i jedna od nuklearnih sila, u skladu sa Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja, Ruska Federacija snosi posebnu odgovornost u pitanjima koja se odnose na jačanje međunarodne sigurnosti i strateške stabilnosti.

U provođenju svoje politike nuklearnog odvraćanja Rusija se striktno i dosljedno rukovodi načelom da se nuklearni rat ne može dobiti i nikada se ne smije voditi. 

Ekspanzivno tumačenje

Ruski doktrinarni pristupi u ovoj sferi definisani su s najvećom preciznošću, teže isključivo odbrambenim ciljevima i ne dopuštaju ekspanzivno tumačenje. Ovi pristupi omogućavaju Rusiji da hipotetički pribjegne nuklearnom oružju isključivo kao odgovor na agresiju koja uključuje upotrebu oružja za masovno uništenje ili agresiju upotrebom konvencionalnog oružja kada je samo postojanje države ugroženo.

Rusija polazi od kontinuirane važnosti postojećih aranžmana i razumijevanja u oblasti rezanja i ograničavanja nuklearnog naoružanja, kao i smanjenja strateških rizika i prijetnji od međunarodnih incidenata i sukoba bremenitih eskalacijom na nuklearni nivo. U potpunosti potvrđujemo našu privrženost Zajedničkoj izjavi čelnika pet država s nuklearnim oružjem o sprječavanju nuklearnog rata i izbjegavanju utrke u naoružanju od 3. januara 2022. godine. Čvrsto smo uvjereni da u sadašnjoj složenoj i turbulentnoj situaciji, uzrokovanoj neodgovornim i drskim akcijama koje imaju za cilj podrivanje naše nacionalne sigurnosti, najneposredniji zadatak je izbjeći bilo kakav vojni sukob nuklearnih sila.


Odustajanje od opasnih pokušaja

Pozivamo druge države "nuklearne petorke" da u praksi pokažu svoju spremnost da rade na rješavanju ovog prioritetnog zadatka i da odustanu od opasnih pokušaja narušavanja vitalnih interesa jednih drugih dok balansiraju na ivici direktnog oružanog sukoba i podsticanje provokacija oružjem za masovno uništenje koje može dovesti do katastrofalnih posljedica.

Rusija nastavlja da se zalaže za obnovljenu, robusniju arhitekturu međunarodne sigurnosti zasnovanu na osiguranju predvidljivosti i globalne strateške stabilnosti, kao i na principima jednakih prava, nedjeljive sigurnosti i uzajamnog računa o ključnim interesima strana, istakli su iz Ruske ambasade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.