IZJAVA ZA AVAZ

Delegacija EU: Alkalaj je trebao imati više izbalansiran pristup, podržavamo ulogu Šmita

Nakon što je CIK potvrdio izborne rezultate, sada je vrijeme za povratak na posao, na brzo formiranje vlasti i oblikovanje koalicionog programa reformi, naveli su

Iz Delegacije EU poručili: Alkalaj je trebao imati više izbalansiran pristup. AP / Prinscreen

Piše: H. J. I.

3.11.2022

Ambasador BiH u Vijeću sigurnosti UN-a Sven Alkalaj je u svom sinoćnjem obraćanju oštro kritizirao visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Optužio ga je da je svoje odluke donosio u dogovoru sa Hrvatskom i da je prekršio Ustav BiH.

Iz Delegacije EU su za portal "Avaza" istakli da podržavaju ulogu visokog predstavnika. 

- EU pozdravlja odluku o produženju mandata EUFOR/Althea misije u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje je također diskutovano i o šestomjesečnom izvještaju visokog predstavnika o provedbi Mirovnog sporazuma za BiH. Bilo bi dobro da je predstavnik bh. institucija imao više izbalansiran pristup vezano za teme o radu OHR-a u BiH.


Nakon što je CIK potvrdio izborne rezultate, sada je vrijeme za povratak na posao, na brzo formiranje vlasti i oblikovanje koalicionog programa reformi koji će omogućiti BiH da napreduje na putu ka EU i odgovoriti na socio-ekonomske potrebe građana.

EU podržava ulogu visokog predstavnika i njegov mandat koji uključuje napredak u ispunjavanju agende, dogovorene 2008. godine, koju čine pet ciljeva i dva uslova - naveli su iz Delegacije EU. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.