AVAZ NA LICU MJESTA

Završen sastanak Čovića i Dodika: SNSD neće bez HDZ-a, ali ni HDZ bez SNSD-a

HDZ i SNSD koji su ranije prikazani kao problem od strane stranog faktora sada se pojavljuju kao rješenje za brzo formiranje vlasti, izjavio je Dodik

Dodik i Čović tokom današnjeg obraćanja medijima. M. SMAJKIĆ

Piše: M. Smajkić

19.11.2022

Lider HDZ-a Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik na današnjem sastanku u Mostaru, dogovorili su aktivnosti o zajedničkom jačanju partnerstva, te da je Dodika informirao o čemu su razgovarali sa drugim strankama i šta su dogovorili u Federaciji.

HDZ BiH i SNSD su nezaobilazan faktor u formiranju vlasti u BiH, rečeno je na press-konferenciji održanoj nakon sastanka delegacija ovih stranaka u Mostaru.

-Naše partnerstvo nema alternativu - rekao je Čović.

Usaglasili su, dodao je Čović da njihovo partnerstvo potvrde već 1. decembra na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH i da proces u skladu s kalendarom koji predviđa Izborni zakon ide ubrzanom dinamikom

- Kazao sam da na razini FBiH želimo imati Vladu do kraja godine,jednako tako kao i vlade kantona. Čini mi se da smo tu razinu našeg partnerstva prenijeti i na sve naše suradnike koji će sutra obnašati zakonodavnu i izvršenu vlast, pa i političku na nižim razinama - naveo je Čović.


Sa svima razgovarali

Dodik je rekao da je tema sastanka bila post izborna situacija u BiH te da SNSD i HDZ imaju veoma važne jasne dokaze uspješne saradnje u prošlosti te da će to nastaviti i ubuduće.

- HDZ i SNSD koji su ranije od zabačjnog dijela međunarodne zajednice konotirane kao problem u BiH sada se javljaju kao rješenje mogućeg brzog uspostavljanja sistema strukture vlasti nakon izbora. HDZ i SNSD potvrđuju partnerstvo., po tim pitanjima mislim da primjer naše saradnje može da posluži drugima. Imamo razlika, kao što je pogled na NATO, ali na tim razlikama ne instistiramo, one ostaju, ali rješavamo druga, operativna pitanja , važna za jedne i druge -kazao je Dodik.

Poručio je da su spremni sa onima koji imaju podršku politiku i matematiku da rade u pogledu sistema uspostavljanja vlasti na zajedničkom nivou.

Na pitanje koga priželjkuju s bošnjačke strane, Čović je odgovorio:

- Na nivou Federacije sa svima možemo i sa svima smo razgovarali. Imamo šarenilo u izboru. Te smo razgovore priveli kraju sa strankama koje su djelomično bile u vlasti, nema u Federaciji niko ko nije bio u nekom dijelu vlasti. Prije svega se to odnosi na Vladu Federacije BiH, rekao je Čović i dosta da nije bilo nikakvog izbjegavanja bilo koga na Federaciji.

- Naš cilj je da imamo legitimne predstavnike u vlasti. Čini mi se da je ova slagalica složenija u Federaciji nego u RS. Na osnovu izbornog zakona ćemo odlučiti ko je to, rekao je Čović.


Poštovati Ustav

Dodik je rekao da su "neki sa muslimanskog spektra govorili da bi volio da nema SNSD-a".

- Ja neću. Mi želimo da poštujemo Ustav. Ali, nemojte nam blokirati projekte, aerodr8m u Trebinju, gasovod ... Dakle, SNSD i HDZ već imaju 12 ljudi u Parlamentu BiH, ovi koliko razumijem imaju 13, a SDA 9. I jedni i drugi mogu biti, rekao je Dodik.

Lideri HDZ-a i SNSD-a su poručilinda njihovo partnerstvo nema alternativu.

- SNSD neće praviti vlast bez HDZ-a, HDZ neće bez SNSD-a, rekao je Dodik.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.