LIDER SNSD-A

Dodik: S HDZ-om imamo dogovor da niko nikome ne smeta, ako to razumiju i Bošnjaci onda smo riješili mnogo problema

Primjer naše saradnje može poslužiti i drugima, rekao je

Milorad Dodik i Dragan Čović. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

19.11.2022

Predsjednik RS Milorad Dodik danas je održao sastanak u Mostaru s liderom HDZ-a Draganom Čovićem nakon kojeg se obratio medijima. 

- Koodiniramo politike i aktivnosti. HDZ i SNSD koji su konotirane od međunarodne zajednice kao problem u BIH, sada se javljaju kao rješenje brzog uspostavljanja vlasti nakon izbora - rekao je Dodik.

On je kazao da danas SNSD i HDZ samo potvrđuju partnerstvo.


Razlike postoje

- Primjer naše saradnje može poslužiti i drugima. Imamo razlike, kao što je pogled na NATO, ali ne insistiramo na njima i rješavamo druga pitanja. Nemamo konfrotacije bilo gdje, spremni smo da radimo na uspostavljanju vlasti s onima koji imaju podršku i matematiku, u rokovima koji su predviđeni i da konstituišemo Predstavnički dom i ustabilimo procese - dodao je.

Lider SNSD-a je kazao da će se raditi na deblokadi procesa, prije svega projekata važnim za RS.



Prepoznatljiva politika

- Svjesni smo da će biti problema, ali insistirat ćemo na tome. S HDZ-om imamo dogovor da niko nikome ne smeta i to je najbolje u BiH. Ako to razumiju i Bošnjaci, onda smo riješili mnogo problema. Afirmisat ćemo zemlju tri konstitutivna i ravnopravna naroda i dva entiteta. Neće se ništa mijenjati ako bude tako i afirmisat ćemo ustavne pozicije Ii pokušat ćemo pribaviti predznak dobrih momaka jer poštujemo Ustav BiH. Čović i ja smo privrženi Ustavu BiH. Nastavit ćemo s prepoznatljivom politikom i ne želimo nikakvu vrstu destrukcije, ali nismo spremni ni na neprincipijelno ponašanje - dodao je.

Na pitanje da li bi više volio da mu partner u vlasti bude osmorka ili SDA nije odgovorio. 

- Mi imamo 12 ruku, osmorka 12, SDA 9. Dakle svi mogu biti unutra, a mi ćemo gledati da idemo brzo i da deblokiramo stvari -  kazao je.


Nijedan konflikt

Također, Dodik je rekao da nikome ništa nije ni zatvoreno, ali ni bjanko otvoreno.

Dodik je rekao kako ne bi govorio na temu "kako su to govorili neki iz muslimanskog političkog spektra da bi voljeli da Dodik i SNSD ne postoji".

- Mi u desetak godina nismo imali nijedan konflikt sa HDZ-om. Ako mi možemo zašto ne mogu i neki Bošnjaci. Nemojte nam blokirati gasovod, Buk Bijelu ili Aerodrom Trebinje koji je mogao biti pri kraju. Dobili smo opstrukciju i kada smo pitali zašto rekli su da je to politika. To nije politika - poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da u Predstavničkom domu SNSD i HDZ imaju 12 ljudi unutra, osmorka ima 13, a SDA devet.

- I jedni i drugi mogu biti unutra. Mi ćemo ići da ide brzo i da deblokiramo - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.