SDP I NIP JEDNOG

Izabrani delegati u Domu naroda FBiH iz TK: SDA dobila dva bošnjačka delegata

Peti delegat ide u žrijeb s obzirom na to da treća lista SDA i jedna SBiH-a imaju identičnu podršku (4:4)

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. GRAD SARAJEVO

A. O.

21.11.2022

Delegati u Domu naroda FBiH iz Tuzlanskog kantona izabrani su danas.

Iz reda ostalih u Dom naroda je izabrana Sandra Imširović iz Demokratske fronte, a iz reda Srba Žeko Vujović iz DF-a i Slađan Ilić iz SDP-a, dok će treći delegat iz reda srpskog bit određen na osnovu uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Tuzlanskom kantonu pripada ukupno deset delegata, pet iz reda Bošnjaka, dva iz reda Srba te po jedan iz reda Hrvata i ostalih.


Podržao skupštinsku većinu

U Domu naroda FBiH Tuzlanski kanton će predstavljati Muamer Zukić iz Stranke demokratske akcije (SDA), Senad Alić, bivši PDA-ovac, koji djeluje kao nezavisni zastupnik, jer je podržao skupštinsku većinu koju predvodi SDA, Dževad Hadžić iz Socijaldemokratske partije (SDP) te Izen Hajdarević iz Naroda i pravde (NiP).

Peti delegat iz reda bošnjačkog naroda bit će izabran žrijebom, jer su Damir Šišić (SDA) i Asmir Hasić (SBiH) dobili siti broj glasova. Ovaj izbor je iznanađenje, jer je SDA sa 13 ruku u Klubu Bošnjaka, računala na dva sigurna delegata, ali će njihov kandidat Damir Šišić morati u žrijeb sa Asmirom Hasićem iz SBiH, koji je dobio četiri glasa kao i Šišić.

Iz reda ostalih u Dom naroda je izabrana Sandra Imširović iz Demokratske fronte, a iz reda Srba Žeko Vujović iz DF-a i Slađan Ilić iz SDP-a, dok će treći delegat iz reda srpskog bit određen na osnovu uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Po dva glasa

Kada je u pitanju Klub Hrvata, odlučivat će žrijeb, jer su Boris Krešić (DF) i Silva Banović (SDP) dobili po dva glasa.

Podsjećamo, većinu u novoizabranoj Skupštini TK čine Stranka demokratske akcije (SDA) sa 13 zastupnika, a tu su i četiri zastupnika Demokratske fronte (DF) te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) Senad Alić i Jakub Suljkanović, koji će nastaviti djelovanje kao nezavisni zastupnici. Opozicju u TK u ovom trenutku čine Socijaldemokrataska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS) i Stranka za BiH (SBiH). Kako sada stvari stoje, jedan zastupnik Socijaldemokrata BiH je dio pozicije, a jedan opozicije.

Hadžić je istakao da je ostvarena još jedna pobjedu u cilju formiranja Vlade FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.