PROPALI LIDER UZALUD MOLI

Niko neće u "kinder" koaliciju s radikalom Bakirom

Izetbegović i dalje neće da se pomiri s izbornim porazom i činjenicom da je manjina u Parlamentu

Izetbegović i Željko: Usamljeni „kinder jaje“ partneri. Avaz arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

10.12.2022

Nade da će nekako nasilu ostati u vlasti SDA je uspjela produžiti izvlačenjem kuglice iz Livanjskog kantona koja im je dala toliko priželjkivanog 12. delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

Članstvo i simpatizeri SDA nisu krili euforiju na društvenim mrežama.

Netom nakon izvlačenja SDA je pozvala sve „relevantne“ stranke na dogovor o formiranju vlasti. Iz SDA istrajavaju na tvrdnji da će zbog kontrole nad bošnjačkim klubom u Domu naroda FBiH biti nemoguće formirati vlast bez njih.


Uzaludna nadanja

Ima samo mali problem u ovoj teoriji.

Kada je pak u pitanju 13. delegat u FBiH (12 SDA + 1 DF), on SDA sada garantira samo mogućnost da jedina može kandidirati predsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda (s obzirom na to da je minimalan broj delegata 11). Nakon što svoje kandidate delegiraju hrvatski klub (kojim dominira HDZ) i srpski klub (kojim dominira “osmorka”), ovi kandidati trebaju većinu u Predstavničkom i Domu naroda FBiH, a, u slučaju potvrde, izabrani kandidati između sebe biraju predsjednika FBiH.

Dakle, maksimum koji SDA u ovom scenariju može dobiti je potpredsjednik FBiH. I šta će tačno s njim? Kako iz SDA već otvoreno najavljuju, oni će preko tog potencijalnog potpredsjednika blokirati formiranje nove Vlade FBiH, s obzirom na to da za imenovanje mandatara treba saglasnost oba potpredsjednika. Otvoreno najavljuju da će sredstvo njihove borbe biti blokada te udar na državu i Ustav.


Pucanj u prazno

No, uzaludni su bili očajnički pozivi SDA u četvrtak na pregovore o formiranju vlasti s njima. Iz “osmorke” su objavili da odbijaju poziv SDA, a to je u petak istakao i lider HDZ-a Dragan Čović.

Od cijelog Parlamenta jedina stranka koja se još nudi za „kinder jaje“ koaliciju sa SDA je Komšićeva Demokratska fronta. Njihovog delegata u bošnjačkom klubu protagonisti SDA već ističu kao svoj glas, a DF se protiv toga ne buni. Između ove dvije stranke jedva da se i primijeti neka razlika, a DF na političkoj sceni već mjesecima svoju ulogu svodi na vjernog psa SDA, zaduženog da zareže na protivnike kada god se gazda nađe u neugodnoj situaciji.

Osim toga, Izetbegović neće da se pomiri s izbornim porazom i činjenicom da je manjina u Parlamentu, nego postizbornim mahinacijama i “kinder jajima” se uzda u blokadu kao posljednju slamku spasa za ostanak u vlasti. I sastanak Osmorke i SNSD-a dokazuje da ni Milorad Dodik, lider ove stranke ne doživljava Bakirove pozive u pomoć.



Vijeće ministara sigurno

Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, na državnom nivou vlast može bez problema biti formirana bez SDA, s obzirom na to da su za njegov izbor potrebna dva od tri glasa članova Predsjedništva za imenovanje mandatara te većina glasova u Predstavničkom domu. Dom naroda nije potreban niti SDA ima ikakve mehanizme da spriječi imenovanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.