TRZAVICE U TK

SDA ostala bez trećeg sigurnog delegata, Hasić ljut što ga osmorka nije direktno izabrala

Šešir će odlučiti da li će delegat u Domu naroda FBiH biti Damir Šišić ili Asmir Hasić

Asmir Hasić: Očekivao direktan izbor. Arhiv

Piše: D. H.

21.11.2022

Stranke osmorke danas su finalizarila Sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat te najavile da u petak potpisuju koalicioni sporazum sa HDZ-om.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) slali su očajničke poruke kako bez njih vlast ipak neće biti moguće zbog navodne dominantne kontrole nad bošnjačkim klubom u Domu naroda FBiH, a u tom cilju tiho su najavljivali scenarij prelijetanja delegata iz osmorke.

Ipak, kako vrijeme odmiče čini se da SDA ne samo da neće takvu zamisao uspjeti provesti u djelo, nego su upitni i delegati za koje se smatralo da će ih sigurno imati.

Naime, danas se glasalo za delegate iz Skupštine TK za Dom naroda FBiH. SDA je ranije računala da će imati sigurna tri delegata. No, nakon današnjeg glasanja postalo je jasno da će SDA imati sigurna dva delegata umjesto tri, a dva će imati i stranke okupljene oko Trojke.

Glas manje imao je Damir Šišić, koji je bio kandidat Smaje Madžića (SDA). Mandžić je inače po kazni bio posljedni na listi SDA u Tuzli i probio se na prvo mjesto po broju glasova. Iako je bio dogovor da prođe njegov delegat Šišić, to se očito nije desilo.

Šišić će stoga morati ići u šešir sa Asmirom Hasićem iz Stranke za BiH nije direktno izabran u Dom naroda iz Tuzlanskog kantona. Hasić je očigledno jako ljut zbog ovakvog ishoda glasanja, tj. što od kandidata osmorke nije dobio više glasova.

- Ako imamo koalicione partnere s kojima razgovaramo na višim nivoima smatram da bi to trebali spuštati i na niže nivoe. Ovdje u TK nije bio takav slučaj i iz tog razloga ja tu tražiti da SBiH zauzme drugačiji kurs o vlasti u FBiH i vođenju federalne politike – zaključio je Hasić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.