SARAJEVO

Tegeltija, Bevanda i Turković s komesarom EU Varheljijem: Tema bila evropski put BiH

Istaknuto je da Vijeće ministara BiH ostaje predan evropskim integracijama i usaglašavanju politika i standarda sa pravnom stečevinom Evropske unije

S. S.

28.11.2022

Sastanak članova Vijeća ministara BiH sa Oliverom Varheljijem - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, zajedno sa svojim zamjenicima ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom, razgovarao je danas u Sarajevu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine i ostvarivanju napretka po definisanim ključnim reformskim prioritetima. Predsjedavajući Tegeltija je izrazio očekivanje da će Evropsko vijeće polovinom decembra potvrditi dodjelu kandidatskog statusa BiH. Dodao je da bi takva odluka relaksirala odnose unutar BiH i usmjerila fokus svih političkih aktera na evropski put i potrebne reforme.

Istaknuto je da Vijeće ministara BiH ostaje predan evropskim integracijama i usaglašavanju politika i standarda sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o BiH – EU dijalogu o okviru SSP-a, prevladavanju energetske krize i podršci budžetima u narednom periodu.

Sastanku je prethodio tet-a-tet susret predsjedavajućeg Tegeltije i komesara Varheljija na kojem su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH u svjetlu EU dijaloga o okviru SSP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.