ALARMANTNO

Javnost traži odgovore, a nadležni šute: Ima li u BiH opasne vode u flašama?

Iz Zavoda tvrde da oko 31 posto ispitane vode nije prošlo proceduru verifikacije Agencije za sigurnost hrane BiH

Zabrinjavajući rezultati: Kakav je kvalitet vode koja se nalazi u prodaji. Ilustracija

Piše: A. Kukić

29.11.2022

Prije više od deset dana Zavod za javno zdravstvo FBiH saopćio je zabrinjavajuću informaciju – sedam od 70 flaširanih voda u FBiH sadrži bakterije koje ne smiju biti prisutne.

Naredna informacija je upalila dodatne alarme, kazali su da je monitoring vršen na vodama koje su uzete iz maloprodajnih objekata na području FBiH.


Čekaju reakciju

Nakon toga se Zavod više nije oglašavao, a zabrinutim građanima je ostalo mnoštvo upitnika iznad glave – zašto nisu rekli o kojim je vodama riječ, da li se i dalje nalaze na policama u trgovinama, pa ako se i ne nalaze, šta je s ugostiteljskim objektima koji već imaju zalihe baš te vode? Da li će reakcija uslijediti tek ako dođe do masovnijeg trovanja vodom i ko će onda za to odgovarati?

Osim toga, iz Zavoda tvrde da oko 31 posto ispitane vode nije prošlo proceduru verifikacije Agencije za sigurnost hrane BiH, a oko 50 posto flaširane vode uvezeno je u BiH.

Kako bi javnost bila ispravno informirana te kako bi se kod građana uklonili strah i zablude, poslali smo upit Zavodu za javno zdravstvo FBiH. Na pitanje kod kojih proizvođača je pronađena bakterija i da li se te flaširane vode i dalje nalaze na policama trgovina, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.


Prikupljaju informacije

Također, obratili smo se i Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, iz koje su nam kazali da je monitoring proveo Zavod za javno zdravstvo FBiH.

 Agencija nije upoznata s informacijom o kojim je vodama riječ.

- Agencija za sigurnost hrane BiH nije bila uključena u navedene aktivnosti niti raspolaže traženim informacijama - naveli su u odgovoru za „Avaz“.

Zvali smo i Federalnu upravu za inspekcijske poslove, iz koje su kazali da će “Avazu” danas poslati odgovor, nakon što prikupe sve potrebne informacije u vezi s ovom temom.

Ipak, i oni naglašavaju, najrelevantnija adresa je Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine koji je vršio monitoring i raspolaže potpunim informacijama.

Sporadični slučajevi

Mirsad Hošić, doktor Hitne pomoći Kantona Sarajevo, kazao nam je da se građani nisu javljali za pomoć zbog trovanja vodom. Iako se među djecom znaju javiti sporadični slučajevi povraćanja, kazao nam je da ih ipak ne bi povezivao s trovanjem vodom.

Dodao je kako trenutno dominiraju respiratorni virusi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.