POTPREDSJEDNICA PDP-A

Jelena Trivić: CIK se i dalje blamira pred javnošću

Na ovoj sjednici CIK još jednom se potvrđuje da nisu ni analizirali izvještaj sa kontrolnog brojanja dodatno, kažu ne mogu da ga objave, jer bi prvo da urade korigovani, navodi ona

Jelena Trivić: Zašto prvobitni izvještaj ne bude objavljen. DEJAN RAKITA / PIXSELL

S. S.

30.11.2022

Potpredsjednica PDP-a i kandidatkinja te stranke na oktobarskim izborima za predsjednika RS Jelena Trivić poručila je na društvenim mrežama da Centralna izborna komisija nastavlja da se blamira pred javnošću.

- Na konstataciju Vanje Bjelica-Prutine da izvještaj Glavnog centra za brojanje o kontrolnom brojanju mora biti javno objavljen, što smo i mi tražili, Suad Arnautović kaže da će se raditi novi izvještaj i onda tako korigovan objaviti. Sasvim logično je dalje pitanje gospođe Bjelica-Prutina, a na osnovu čega su proglašeni rezultati ako nismo usvojili izvještaj kontrolnog brojanja za nivo predsjednika?! I zašto taj prvobitni izvještaj na osnovu kojeg su doneseni rezultati ne može biti objavljen - piše Trivić.

Nije na bazi kontrolnog brojanja

Kaže da su taj izvještaj pokazali javno, ali da čekaju da ga zvanična institucija objavi na svom sajtu.

Očigledno je da će CIK raditi korigovani izvještaj, jer onaj početni koji su usvojili na sjednici na kojoj su potvrdili rezultate, pokazuje toliko nepravilnosti i manjkavosti da se na osnovu njega nisu mogli proglasiti rezultati za predsjednika.  Čak i takav izvještaj koji zaista ukazuje da je minimalno 40.000 glasova sporno, je urađen jako neprofesionalno, bez ikakvog reda, bez strukture -ističe Trivić.

Dodaje da nakon  "one sramne sjednice" CIK kada su proglašeni rezultati za predsjednika RS se nije ulazilo u sadržaj kontrolnog brojanja, da se nisu vršile nikakve analize, da je odluka prelomljena, "da je famoznih 13.000 glasova koji su ukradeni, a koji su se vidjeli golim okom, dakle samo brojanjem, ne ulazeći u dalje analize (tipa grafoloških, koje su morale biti urađene), odjednom "nestalo" i nije prikazano u izvještaju, ali ih je Suad Arnautović pominjao u jednoj emisiji".

-  Jasno je i tada bilo da je ta odluka politička, a ne stručna na bazi kontrolnog brojanja. Na ovoj sjednici CIK još jednom se potvrđuje da nisu ni analizirali izvještaj sa kontrolnog brojanja dodatno, kažu ne mogu da ga objave, jer bi prvo da urade korigovani. Znači falsifikovane rezultate će još jednom falsifikovati kroz korigovani izvještaj. Dalje, CIK nema sačuvane preliminarne podatke, one koje su prve unijeli u sistem pa skinuli kada je počelo kontrolno brojanje - navodi Trivić.

"13. ukradenih glasova"

Ističe da ima sačuvane podatke sa svakog biračkog mjesta prije kontrolnog brojanja.

- Sve je ovdje jasno ko hoće da vidi. Obzirom da se ovi tragovi, a posebno tih 13.000 golim okom utvrđenih koji su ukradeni meni a upisani mom protivkandidatu, neće tako lako prekriti, biće tu dalje pravne borbe i sa CIK. A gdje su ispitivanja grafologa za ljude koje je neko drugi potpisivao, a nisu izašli na izbore, za mrtve, za strukturu nevažećih, za one sa famoznim PDL - pomoć drugog lica kojih je izašlo skoro 10.000 a na čijim biračkim mjestima na kojim su masovno izlazili je moj protivkandidat dobijao razlikom 80:20, koji broj nevažećih je napravljen različitom olovkom što znači da su pravljeni tokom brojanja, šta je sa nepoklapanjem neiskorišćenih listića, šta je sa konačnim brojem ubačenih falsifikovanih listića.... Na sva ova pitanja CIK nije odgovorio, niti će. Ali postoji izvještaj, koji, pa čak i takav "sklepan" dovoljno govori da su se na osnovu njega izbori mogli jedino ponoviti - zaključila je Trivić.

Facebook status Jelene Trivić. SCREENSHOT

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.