DANAS SJEDNICA

NSRS bira delegate za Dom naroda BiH, Dodik traži "četvrtog"

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će ova stranka imati sigurna tri delegata u Domu naroda BiH

Na dnevnom redu je izbor delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda PSBiH. RTRS / Arhiv

A. Č.

1.12.2022

Prva posebna sjednica Narodne skupštine RS zakazana je za danas u Banjoj Luci.

Na dnevnom redu je izbor delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Centralna izborna komisija (CIK) BiH dostavila je NSRS-u ovjerene kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda PSBiH iz reda srpskog naroda.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će ova stranka imati sigurna tri delegata u Domu naroda BiH.

- Ali je i četvrti delegat bitan da budemo jači u zaštiti nacionalnih interesa Republike Srpske. Ne tražimo da stranke sa sjedištem u Sarajevu glasaju za naše kandidate, kao što to radi opozicija u Republici Srpskoj. Oni su nasjeli na tu isforsiranu priču o četvrtom delegatu i njihovi razgovori sa strankama iz Sarajeva liče na dječju igru i ne predstavljaju zaštitu interesa Republike Srpske, navodi Dodik.

Dodaje da još uvijek ima vjeru da u SDS i PDP ima patriotski orijentisanih poslanika koji shvataji šta znači jedinstven nacionalni nastup na nivou BiH.

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ima 15 delegata - po pet predstavnika svih konstitutivnih naroda. Pet delegata se bira u NSRS, a preostali se biraju u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.