1. DECEMBAR

Održana svečana akademija povodom Dana Oružanih snaga BiH

Svojim profesionalizmom, znanjem i predanošću, pripadnici Oružanih snaga BiH su proteklih 17. godina uprkos svim teškoćama dokazali da su nezamjenjiv partner kako građanima tako i civilnim strukturama vlasti, kazao je ministar Podžić

Član Predsjedništva Denis Bećirović i ministar odbrane Sifet Podžić. Ministarstvo odbrane BiH

N. Aj.

1.12.2022

Svečanom akademijom i prijemom za državne i međunarodne zvaničnike i članove diplomatskog kora, predstavnike kulturnog, javnog i vjerskog života u BiH, te najviše zvaničnike odbrambenih struktura BiH, u Domu OS BiH u Sarajevu je 1. decembra 2022. godine obilježen Dan Oružanih snaga BiH i 17. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH.

U svom obraćanju prisutnima, među kojima su, između ostalih, bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, članovi Parlamenta i Vijeća ministara BiH, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, te visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), ministar odbrane BiH Sifet Podžić čestitao je 17. rođendan pripadnicama i pripadnicima OS BiH i uposlenicima MO BiH i podsjetio je na važne uspjehe i dostignuća ostvarena u ovoj godini.

Ključni resurs

- Svojim profesionalizmom, znanjem i predanošću, pripadnici Oružanih snaga BiH su proteklih 17. godina uprkos svim teškoćama dokazali da su nezamjenjiv partner kako građanima tako i civilnim strukturama vlasti - kazao je ministar Podžić na početku svoga obraćanja.

On je naglasio činjenicu da je "naš personal i dalje naš ključni resurs", te da se stoga posebna pažnja posvećujemo podmlađivanju vojnog personala čime doprinosimo povećanju operativne spremnosti OS BiH.

Svečana akademija u povodu 1. decembra - Dana OS BiH i 17. godišnjice formiranja Oružanih snaga BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

- I ove godine smo nesebično pomagali civilnim institucijama i građanima u svim krajevima Bosne i Hercegovine, u slučaju prirodnih nepogoda, izgradnje i sanacije putnih komunikacija, čišćenju riječnih korita, a posebno ističem doprinos naših deminera, gdje sa preko 50 posto učestvujemo u cjelokupnom procesu deminiranja BiH, kao i nezamjenjivu ulogu helikopterskih kapaciteta u gašenju požara - rekao je ministar Podžić i dodao:

- Raduje činjenica da se ove godine materijalni status naših pripadnika poboljšao, iako još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou.

Također, ministar Podžić je kazao da u narednom periodu očekuje potrebnu podršku nadležnih struktura BiH, prvenstveno u pogledu osiguranja finansijskih sredstava za modernizaciju OS BiH, što će se u budućnosti ogledati u većem stepenu sigurnosti, ali i kvalitetnom odgovoru na sve zakonom definirane zadatke, a posebno angažmanom OS BiH u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća, deminiranja, te uništavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava,

On se zahvalio NATO štabu u Sarajevu, komandi EUFOR-a u BiH, kao i zemljama partnerima koje nam već dugi niz godina pružaju pomoć i podršku u jačanju naših odbrambenih kapaciteta, gdje posebno prednjače Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, SR Njemačka, R Turska, drugi partneri, ali i institucije EU koje nam osiguravaju pomoć za jačanje deminerskih ali i drugih odbrambenih sposobnosti,

Izazovi današnjice

Načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Senad Mašović je u svom obraćanju kazao da će Oružane snage i dalje raditi na podmlađivanju personala, jačanju sposobnosti i kapaciteta, dostizanju većeg stepena interoperabilnosti, kao i unapređenju sveukupnih prilika važnih za institucije odbrane.

- Posvetit ćemo se jačanju dostignutih, ali i izgradnji dodatnih sposobnosti za efikasnije izvršavanje Zakonom o odbrani propisanih zadataka uz suočavanje sa svim aktuelnim sigurnosnim izazovima današnjice - istakao je general Mašović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u svom obraćanju kazao da Oružane snage Bosne i Hercegovine danas u 2022. godini predstavljaju faktor stabilnosti i sigurnosti u cijeloj državi Bosni i Hercegovini i da su pouzdan partner, u prvom redu svim građanima Bosne i Hercegovine, institucijama države, ali također se pokazuju kao pouzdan partner našim saveznicima na međunarodnom planu.

- Kredibilitet i značaj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz godine u godinu raste, a vođstvo i pripadnici Oružanih snaga dostojno ga reprezentuju i na domaćem i na međunarodnom planu - naglasio je Komšić.

On je na kraju svog obraćanja istakao da građani Bosne i Hercegovine u našim Oružanim snagama mogu pronaći oslonac i alat za odvraćanje od svakog oblika eventualnog nasilja prema državi Bosni i Hercegovini i da stoga svi zajedno, radi naše budućnosti, moramo biti opredjeljeni za jačanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Izvrstan koncertni program za ovu svečanu priliku izveo je Vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a prisutni na svečanoj akademiji uživali su u izvedbama na klaviru koje je upriličio profesor pijanist Bartolomej Stanković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.