PORUKA VAŠINGTONA

Eskobar: SAD podržavaju da BiH dobije kandidatski status u EU

Specijalni izaslanik SAD je također ponovio podršku Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Kristijanu Šmitu

Eskobar: Zadatak za političke lidere u BiH. Screenshot

E. Ć.

2.12.2022

Gabrijel Eskobar (Escobar), specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan, na onlajn konferenciji u organizaciji Atlantskog vijeća rekao je kako SAD podržavaju da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u EU.

- Mislim da bilo koji signal da su države zapadnog Balkana dobrodošle u Evropu je važan, naročito sada, tako da se mi slažemo sa tim, ali istovremeno mislimo da bi trebalo da bude više od simbolike - rekao je Eskobar.


On je dodao da to nije samo zadatak za Evropu, već prvobitno zadatak za političke lidere u našoj zemlji. Eskobar je također ponovio podršku Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt).

Naročito je naglasio značaj njegovih odluka vezanih za izbore održane 2. oktobra donesenih sa ciljem unaprjeđenja funkcionalnosti institucija u Bosni i Hercegovini.

- Odluka o transparentnosti izbornog procesa koju je on primijenio omogućila je državi da utvrdi koliko je neregularnosti bilo u izbornom procesu i to je bilo veoma važno - izjavio je Eskobar, dodavši da je važno da izbori budu viđeni kao kredibilni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.