OTVORENO

Nedžad Latić za "Avaz": SDA vlast ostavila je leševe

On to zna i više arlauče od straha nego što je svjestan da nekome može nauditi. Bakirova sila i bahatost konačno su skršene

Nedžad Latić: Zloupotreba islamofobije je gora od same islamofobije. Avaz

Piše: Alen Bajramović

3.12.2022

Sporazum stranaka „osmorke“ i HDZ-a te formiranje vlasti bez SDA za novinara i publicistu Nedžada Latića je izuzetno važan jer je i 2018. godine, kroz savez SDP-a i SBB-a, to bilo moguće učiniti, ali predsjednik HDZ-a Dragan Čović to nije želio.


Islamski ekstremisti

Latić kaže da je i međunarodna zajednica procjenjivala da bi bilo opasno ukloniti Bakira Izetbegovića s trona, jer niko drugi ne može kontrolirati islamske ekstremiste u BiH osim njega.

- To je bilo vrijeme povratka ISIL-ovaca iz Sirije. Zato ovo doživljavam i kao ličnu satisfakciju, jer sam, a nadam se da će to neko iz „osmorke“ znati cijeniti, mnogo doprinio da se to desi nakon izbora - pojašnjava Latić.

Nije optimista da će implementacija izbornih rezultata teći glatko, očekuje čak i moguće intervencije OHR-a, ali je uvjeren da SDA i DF, kao „okužene stranke“, ne mogu spriječiti formiranje vlasti bez njih, a same je ne mogu formirati.

Komentirajući prijetnje Izetbegovića, Latić kaže da je zbog takve arogancije on i izgubio izbore.

- Iza vladavine SDA ostali su leševi političkih ubistava, montirani sudski procesi, endemska korupcija... On to zna i više arlauče od straha nego što je svjestan da nekome može nauditi. Njihova sila i bahatost su definitivno skršene - ističe Latić.


Sve jasno

Za izbacivanje SDA iz vlasti Bakir Izetbegović optužuje i prijateljske države i njihove ambasade, pa i Ambasadu SAD u BiH, insinuirajući da je posrijedi islamofobija.

Latić primjećuje da je ambasador SAD Majkl Marfi (Michael Murphy) odlučio aktivnije učestvovati u političkim zbivanjima u BiH, da takvog ambasadora nismo imali već dvadesetak godina, ali da se radi o promjeni odnosa prema politici, a ne o promjeni američke politike.

- Njegova poruka Izetbegoviću - da SDA ne dijeli američke vrijednosti - bila je jedna od najozbiljnijih poruka izrečenih jednom političaru. Samo je slične poruke još uputio Miloradu Dodiku. Ali tu se ne radi ni o kakvoj uroti međunarodnih moćnika protiv bosanskih muslimana, kako to Izetbegović želi prikazati, već o jasno izrečenom političkom stavu o ratnohuškačkoj kampanji kakvu je Izetbegović vodio. Zloupotreba islamofobije je gora od same islamofobije, a ovo je notorna zloupotreba, jer on za sebe i svoju stranku preuzima prerogative koji predstavljaju islam i bosanske muslimane - komentira Latić.

U svojim tekstovima na portalu „The Bosnia Times“ ukazivao je na to da konfrontacija sa Zapadom bosanske muslimane vodi u propast, a državu u ambis.

- Čak mislim da je takva erdoanovska antizapadna retorika, koju su koristili režimski trabanti kroz medije i botovi na društvenim mrežama, a inspirirani i ohrabreni takvim Izetbegovićevim govorima na stranačkim skupovima, sigurno gurnula bošnjačko glasačko tijelo prema Bećiroviću. To pokazuje da su bosanski muslimani sekularizirani, za razliku od Turaka, i da apsolutnom većinom žele da njihova država postane jednog dana slična evropskim državama s liberalno-demokratskim uređenjem. Mali procent, možda tek desetak posto, inklinira istočnim varijantama autokratskih islamskih režima i njihovim ideološkim svjetonazorima - ističe Latić.


Politička snaga

Na pitanje je li SDA danas zaista „patriotsko jezgro“, Latić odgovara da u doba nastajanja jeste bila politička snaga vrijedna respekta, tako da nije mala stvar uspjeti prokockati takav politički kapital i dovesti stranku na nivo kriminalne organizacije. Podsjeća da su se čak i njeni osnivači distancirali od rukovodstva stranke.

- To je pošlo za rukom Bakiru Izetbegoviću, uz svesrdnu asistenciju njegove nezajažljive supruge Sebije. Postavljate pitanje čovjeku koji je bio kućni prijatelj s familijom Izetbegović još od 1983. godine, kada sam, skupa s Alijinom mlađom kćerkom Sabinom, igrao ključnu ulogu za odbranu osuđenih muslimanskih intelektualaca i njihovo oslobađanje. Da ne spominjem druge zasluge za nastanak SDA, ratne zasluge.

Sada se moj bivši prijatelj Bakir slika s vehabijskim vođama, a na mene šalje ubice iz svojih „odreda smrti“. Njegovi šegrti protiv mene pokreću 60-ak tužbi za klevetu kako bi ugušili moj portal koji sam napravio „odvajajući od usta“ svoje familije. Ako su se prema meni tako ponašali i to mi radili, šta su radili ili bili spremni raditi drugima - pita Latić.

Botovi će podviti rep

Izetbegovića smatra „baršunastim diktatorom“, uočava da su njegove zamjerke na sporazum „osmorke“ i HDZ-a vezane za OSA-u i medije, konkretno FTV, kao poluge njegove vlasti, te očekuje da će izvesti narod na ulicu.

- Ipak mislim da on više nije u stanju izvesti mase. Pogledajte posljednji skup pod motom „Za odbranu države“, tu je bilo nekoliko stotina uhljeba. Sjetite se vatrometa nakon pobjede SDA na prošlim izborima. Te mase koje su podržavale SDA su neiskrene, jer trebale bi tako žestoko reagirati i na poraz. Masovno će doći do napuštanja SDA, režimski intelektualci i botovi će podviti rep jer je sve bilo motivirano koristoljubljem, a ne idealima na kojima smo nekad stvarali SDA - kaže novinar i publicista Nedžad Latić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.