FORMIRANJE VLASTI

Predstavnici Osmorke i HDZ-a stigli u Konjic na sastanak

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je izjavio da bi već danas trebalo biti poznato kako će izgledati stranačka struktura unutar Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH

H. J. I.

7.12.2022

Predstavnici HDZ-a i Osmorke stigli u Konjic. Fena

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde, Stranke za BiH i Naše stranke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto i Semir Efendić stigli su na današnji sastanak koji su zakazali s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine u Konjicu kako bi razgovarati o detaljima formiranja federalne i državne vlasti.

Prethodno su blok od osam stranaka i HDZ potpisali dokument, koalicioni sporazum, krajem novembra nazvan "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022. - 2026. godine".

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je izjavio da bi već danas trebalo biti poznato kako će izgledati stranačka struktura unutar Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, a na dnevni red su došle teme o resorima i dogovoru oko izvršne vlasti.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković ocijenio je da su se stekli svi uvjeti, posebno za Vijeće ministara da se ta stvar privede kraju, dodajući da partneri imaju usvojen jasan plan i program koji već zahtijeva ozbiljne razgovore o raspodjeli resora.

Učesnici sastanka nisu davali izjave, ali za 14 sati zakazali su pres-konferenciju kada bi javnost trebala imati više detalja o rezultatima sastanka. Kada su resori u pitanju ono što se za sada sigurno zna je da će HDZ za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH predložiti Borjanu Krišto koja također prisustvuje današnjem sastanku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.