SARAJEVO

Policijski službenici akreditovani za izvođenje obuke o ljudskim pravima u BiH

Glavni tim voditelja obuke zatvorskog i policijskog osoblja mentorisao je kolege kroz cijelu inicijativu za usavršavanje kapaciteta

Sa akreditacijske sesije. FUP

A. O.

9.12.2022

Policijski službenici Federalne uprave policije zajedno sa policijskim službenicima drugih policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine su učestvovali na akreditacijskoj sesiji u organizaciji Vijeća Evrope i Evropske Unije, prilikom koje su certifikovani za izvođenje obuke o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, a u okviru interne akreditacijske šeme kreirane u saradnji sa kantonalnim i entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova u Bosni i Hercegovini.

Nakon šestomjesečnog ciklusa, policijski stručnjaci su unaprijedili svoje prezentacijske i komunikacijske vještine potrebne za kompetentno izvođenje programa obuke zasnovanog na priručniku "Ljudska prava lica lišenih slobode u policijskom pritvoru".

Glavni tim voditelja obuke zatvorskog i policijskog osoblja mentorisao je kolege kroz cijelu inicijativu za usavršavanje kapaciteta, razmjenjući svoje institucionalno znanje i lekcije naučene kroz prethodna iskustva na izvođenju obuke.

Akreditovani tim voditelja obuke će sačiniti materijal i izvoditi obuku u trećoj fazi projekta, koja je planirana da traje do decembra 2026. godine.

Navedena aktivnost je organizovana u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope "Jačanje principa tretmana lica lišenih slobode na osnovu evropskih standarda i najbolje prakse u Bosni i Hercegovini", koji provodi Vijeće Evrope u okviru programa "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 – 2022".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.