JASNA PORUKA

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH, za "Avaz": Bakir očajnički zloupotrebljava vjeru

"Osmorka" i HDZ, zajedno sa SNSD-om na državnom nivou, otvoreno su i bez zavlačenja poručili SDA da neće s njima koalirati

Nikšić: SDA mora odustati od blokada. Fena

Piše: M. Aščić

12.12.2022

SDP BiH i stranke „osmorke“ odlučili su da na svim nivoima prave vlast na osnovu jasnih programa koji će biti dostupni javnosti. Naš sporazum s HDZ-om BiH je odavno dostupan javnosti i tu nema ništa sporno.


Ista taktika

Rekao je ovo u razgovoru za „Avaz“ Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH, osvrćući se na optužbe režimskih medija da su predstavnici „osmorke“ izdajnici države jer vlast prave s HDZ-om BiH i SNSD-om.

- Izgleda da nam mediji naklonjeni SDA najviše zamjeraju to što u tom sporazumu nema ni tačke niti zareza na koji bi se mogli referirati i reći da je suprotan interesima države i ljudi. Simpatična mi je taktika tih „megafona“, koji iznose svoje pretpostavke da se, navodno, u pozadini sporazuma krije neka veleizdaja, a onda svoju lažnu konstrukciju predstavljaju kao činjenicu i „analiziraju“ je u javnosti. Mi državu izdati nećemo - kaže Nikšić.

Lider SDP-a navodi da „osmorka“ neće odustati od razgovora, smirivanja tenzija, transparentnosti u dogovaranju i preciziranju konkretnih koraka za poboljšanje kvaliteta života ljudi.

- Da vas podsjetim, prilikom formiranja vlasti 2018. ili 2014. godine analiza koalicionih sporazuma nije bilo u javnosti iz prostog razloga što nikakve sporazume nisu ni potpisali. Radilo se o pukom dijeljenju resora i fotelja. Sve osim dogovora je izdaja povjerenja građana. Nas nije briga što to smeta „megafonima“ odlazeće vladajuće strukture SDA - ističe Nikšić.


Nova većina

Odgovarajući na novi poziv Bakira Izetbegovića SDP-u da formiraju vlast, Nikšić kaže da razumije poziciju SDA i njihovu želju da budu dio vlasti, ali...

- SDA je pokušala sve da drugim strankama nametne sebe, čak i da isforsira nužnost njihovog učešća u vlasti. Većina koju čine „osmorka“ i HDZ u Federaciji BiH, sa SNSD-om na državnom nivou, otvoreno je i bez zavlačenja poručila SDA da neće s njima koalirati. Vrijeme je da SDA prihvati realnost i konačno učini jedan istinski, državnički korak, a to je da odustane od blokada formiranja vlasti koje su unaprijed osuđene na propast - govori Nikšić.

Komentirajući Izetbegovićeve izjave da su se „muslimani odazvali sastanku u vinskoj destileriji s Dodikom“, kazao je da je i ova izjava Bakira dokaz da je, u nedostatku stvarnih argumenata, nažalost i predsjednik SDA, poput SDA-ovih botova, pribjegao posljednjoj očajničkoj strategiji, a to je zloupotreba religije za političku promociju ili diskvalifikaciju drugih.

- Moji prijatelji, SDP-ovi zastupnici, već su podsjetili Izetbegovića na neke njegove kafanske i vinarske sporazume. Pritom, ja Izetbegoviću apsolutno ne zamjeram gdje se dogovarao. Zamjeram mu šta je dogovarao - kaže Nikšić.

Šteta građanima

Svakim vidom blokade, kako kaže, jedino bi građanima BiH nanijeli štetu, dovodeći u pitanje investicije koje sežu čak do iznosa koji se mjere u milijardama u nadolazećem periodu.

- Nadam se da će SDA, pa i DF u kapacitetu koji ima, učiniti ispravnu stvar, kao što smo mi to učinili 2014. godine, te da neće stajati na putu novoj većini za formiranje Vlade i započinjanje ozbiljnog rada - zaključuje Nikšić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.